Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μετράει μόνο ένα 6μηνο στη δεύτερη θητεία της, αλλά νέες δημοσκοπήσεις για την πρόθεση ψήφου, τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, το τι απασχολεί τους πολίτες και πώς αξιολογούν μέτρα και προωθούμενα νομοσχέδια δημοσιεύονται σε καθημερινή σχεδόν βάση, σαν να διανύουμε… προεκλογική περίοδο. Η κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος (και του πρωθυπουργού προσωπικά) στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό επιβεβαιώνεται με κάθε ευκαιρία – ακόμη όταν η δυσφορία των πολιτών για θέματα όπως η επίμονη ακρίβεια στα ράφια χτυπάει κόκκινο. Αλλά οι συνεχείς συζητήσεις για τους πολιτικούς συσχετισμούς, όπως και ο πρόσφατος ανασχηματισμός, κρατούν ζωντανό το πολιτικό ενδιαφέρον.
Το 2024, άλλωστε, είναι συνολικά για τον κόσμο μία άκρως πολιτική χρονιά. Έχει χαρακτηριστεί και η πιο κρίσιμη εκλογική χρονιά των τελευταίων δύο δεκαετιών. Το βλέπουμε ακόμη και στις εκθέσεις των μεγάλων επενδυτικών οίκων. Όταν καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις της χρονιάς, τι θα επηρεάσει την πορεία οικονομιών και την αντίδραση των αγορών, στην κορυφή της λίστας φιγουράρουν οι (γεω)πολιτικές εξελίξεις και κυρίως οι… κάλπες. Αυτές φαίνεται να ανησυχούν περισσότερο ακόμη και από τους αιματηρούς πολέμους, που μαίνονται σε Ουκρανία, Γάζα και αρκετά ακόμη μέτωπα του πλανήτη.
Περισσότερες από 60 χώρες, που φιλοξενούν πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, θα πάνε φέτος στις κάλπες. 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ψηφίσουν σε προεδρικές, βουλευτικές, περιφερειακές εκλογές. Οι πλέον κρίσιμες αναμετρήσεις; Οι προεδρικές των ΗΠΑ, οι Ευρωκλογές και οι γενικές εκλογές στην Ινδία. Η Eurasia Group πρόσφατα προσδιόρισε την πολιτικά πολωμένη και «διχασμένη» Αμερική ως τον κορυφαίο κίνδυνο για το 2024 και οι πολιτικοί αναλυτές της Ευρώπης δεν σταματούν να προειδοποιούν για τις συνέπειες που θα έχει μία διαφαινόμενη «επέλαση» της ακροδεξιάς στο Ευρωκοινοβούλιο, η οποία θα μπορούσε να φέρει δραστικές εξελίξεις και σε εθνικές πολιτικές σκηνές. Τι θα σημαίνει η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο και γιατί ο Εμανουέλ Μακρόν βλέπει την πλάτη της Μαρίν Λεπέν στις δημοσκοπήσεις, είναι δύο από τα ερωτήματα, που έχουν απασχολήσει πολύ έντονα στο πρώτο 10ημερο του νέου έτους.
Και εάν η ΑΙ… εισβάλει στις κάλπες;
Και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, έρχεται να θέσει και ένα τρίτο: Τι θα γίνει εάν η AI… «εισβάλει» στις κάλπες; Η διάδοση της παραπληροφόρηση με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και οι επιπτώσεις της στην πόλωση των κοινωνιών και τα εκλογικά αποτελέσματα ανεδείχθει στην ετήσια έρευνα του φόρουμ η κορυφαία απειλή για το 2024. Ίσως να είναι αυτή για την οποία θα συζητάμε και για αρκετά χρόνια ακόμη.