Άγριο σφυροκόπημα στη Λωρίδα της Γάζας, με κίνδυνο εξάπλωσης σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Η Ουκρανία βαδίζει στο άγνωστο μετά τη διαφαινόμενη αλλαγή στάσης των ΗΠΑ εν όψει εκλογών. Και τόσα άλλα μέτωπα που σιγοκαίουν, αλλά δεν έχουν ακόμη πυρακτωθεί. Τα νούμερα τρομακτικά, πάνω από 21.000 οι νεκροί στη Γάζα, περισσότεροι από 114 εκατ. εκτοπισμένοι σε ολόκληρο τον κόσμο λόγω πολεμικών συρράξεων.
Το International Crisis Group προειδοποιεί ότι τα θύματα πολέμων βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2000. Οι κόκκινες σημαίες έχουν υψωθεί, αλλά ποιος τις βλέπει; Πόσο μπορεί να αντέξει ο πλανήτης όλες αυτές τις εμπόλεμες ζώνες και τις συνέπειές τους; Η ρήση του Μπέρτολτ Μπρεχτ είναι περισσότερο από επίκαιρη: «Η μεγάλη Καρχηδόνα ξεκίνησε τρεις πολέμους. Μετά τον πρώτο, ήταν ακόμα ισχυρή. Μετά τον δεύτερο, ήταν ακόμα κατοικήσιμη. Μετά τον τρίτο, ήταν αδύνατο να την εντοπίσεις».
Η Διεθβής Επιτροπή Διάσωσης δημοσίευσε μία λίστα παρακολούθησης έκτακτης ανάγκης για το 2024 με τις 20 χώρες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο επιδείνωσης της ασφάλειας, αντιπροσωπεύοντας το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 70% των εκτοπισθέντων, μαζί με το 86% των παγκόσμιων ανθρωπιστικών αναγκών. Διανύουμε, ως φαίνεται, τη «χειρότερη εποχή», καθώς η έκθεση στον κλιματικό κίνδυνο, η ατιμωρησία σε έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό περιοχών υπό καθεστώς σύγκρουσης και το αυξανόμενο δημόσιο χρέος «προσκρούουν» με τη μείωση της διεθνούς υποστήριξης και τη μη βούληση ανάληψης αποφασιστικής δράσης.
Ταϊβάν, Σουδάν, Αιθιοπία, Μιανμάρ, Σαχέλ, περιοχές που «αισθάνονται» ξεχασμένες, αλλά θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν τη Δύση και να αποτελέσουν θρυαλλίδα για την επόμενη σύρραξη. Μεγάλος κερδισμένος; Η αμυντική βιομηχανία, που βλέπει τα βιβλία παραγγελιών της σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς η διεθνής κούρσα στρατιωτικών εξοπλισμών μετρά 2,5 τρισ. δολάρια. Τώρα, απλώς ζεσταίνονται οι μηχανές… εάν δεν επικρατήσουν η σύνεση και η διεθνής συνεργασία, χαράσσοντας τα όρια του μη ανεκτού…