Πριν (πολλά) χρόνια, ο θεωρητικός και ακροδεξιός Ευρωβουλευτής, Ζαν-Υβ Λε Γκαλού, είχε βοηθήσει τον Ζαν-Μαρί Λε Πεν, και το Εθνικό -τότε- Μέτωπο, να στήσει όλο το μανιφέστο του βάσει της ιδέας της préférence nationale, δηλαδή της «εθνικής προτίμησης», που βάζει πρώτα τους Γάλλους σε επιδόματα και στέγαση.
Εδώ και καιρό η κυβέρνηση Μακρόν, που διαρρηγνύει τα ιμάτιά της ότι δεν θέλει να έχει καμία σχέση με το Rassemblement National της Μαρίν Λε Πεν, προσπαθεί να περάσει το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό.
Αφότου η αντιπολίτευση αρνήθηκε τη διαβούλευση πάνω στο νομοσχέδιο, μια Ειδική Επιτροπή της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, συνέταξε ένα αναθεωρημένο σχέδιο νόμου, φέρνοντας κάποιες διατάξεις πολύ κοντά στο μανιφέστο που υιοθέτησε το Εθνικό Μέτωπο (νυν Εθνικός Συναγερμός) τη δεκαετία του 1980.
Το σημείο – κλειδί του νομοσχεδίου, για το οποίο χαμογελούν στο Rassemblement National, προβλέπει πλέον τα επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης για τους αλλοδαπούς υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνουν στη Γαλλία για τουλάχιστον πέντε χρόνια ή 30 μήνες για όσους έχουν θέσεις εργασίας.
Προφανώς για να αποφύγει μια πιο σφοδρή κριτική -αν και δεν το κατάφερε- το Renaissance (πρώην En Marche!) τα βρήκε με τους αποδυναμωμένους Les Republicains ώστε να μην χρειάζεται τις ψήφους του κόμματος Λε Πεν, αν και η ίδια η Μαρίν Λε Πεν και οι βουλευτές της στήριζαν το νομοσχέδιο.
Γαλλία: Πολιτική κρίση για το σκληρό νομοσχέδιο Μακρόν για το μεταναστευτικό – Πανηγυρίζει η Λε Πεν
Η Γαλλία μπαίνει σε πολιτική κρίση με αντιδράσεις και παραιτήσεις. Η δε Ευρώπη, μετά από πολύ καιρό διαπραγματεύσεων, συμφωνεί επιτέλους για το μεταναστευτικό-προσφυγικό, αν και κατακεραυνώνεται από την Αριστερά (The Left).
Υπάρχει δηλαδή θεωρητικά μια κοινή στρατηγική τουλάχιστον για τους αιτούντες άσυλο, αλλά στα θέματα της μετανάστευσης (είτε είναι κάποιος πρόσφυγας είτε κάποιος εκτός ΕΕ που πηγαίνει στη Γαλλία να δουλέψει), ένα κράτος προχωρά με άλλη στρατηγική.
Η κ. Λε Πεν φυσικά και χαμογελά. Οι Ευρωεκλογές έρχονται και η νίκη του Rassemblement National είναι προδιαγεγραμμένη, και ίσως και θριαμβευτική.