Skip to main content

Κάστανα και χάχανα

Είδε η αρχική πηγή και πλήθος κόσμου στην τελετή και παρέθεσε σεντόνια, γιατί δεν είναι ειδωλολατρίας γιορτή.

Τι έπαθαν χθες τόσα ειδησεογραφικά sites με τη «φουφού του καστανά, στάχτη να γίνεις σατανά»;
Μέτρησα τουλάχιστον οκτώ, που ανέσυραν είδηση από το κατακαλόκαιρο του 2017 για την προσκύνηση του κάστανου του Αγίου Παϊσίου στο Αγρίνιο και τη σέρβιραν ως κουλούρια ζεστά.

Είδε η αρχική πηγή και πλήθος κόσμου στην τελετή και παρέθεσε σεντόνια, γιατί δεν είναι ειδωλολατρίας γιορτή. Σε χρόνο dt πήρε μπρος η αναπαραγωγή. Για τα κλικ. Μια ψεύτικη είδηση μεταδίδεται έξι φορές ταχύτερα από μια αληθινή. Έτσι τουλάχιστον έδειξε έρευνα του 2018 για τα fake news από το Massachusetts Institute of Technology. «Αυτό συνδέεται με την ανθρώπινη φύση, οι ψεύτικες πληροφορίες είναι συχνά πολύ πρωτότυπες».

Απίστευτο ήταν τον Ιούλιο 2017, αλλά αληθινό. Έξι χρόνια μετά, το βρασμένο κάστανο διέφυγε από του φίλτρου τη βάσανο. Δεν είναι η πρώτη φορά που το ψέμα πάει τόσο καλά και δεν θα είναι η τελευταία. Δεν είναι η πρώτη φορά που το ψέμα πάει τόσο καλά. Η ταχύτητα αναπαραγωγής του, όμως, είναι ικανή για πολλά. Ακόμα και να διαμορφώσει συνειδήσεις και συμπεριφορά.

Το «ευλογημένο» κολλά και με όσα ακούστηκαν από το βήμα της Βουλής. Επιστήμονας βουλευτής, γιατρός, εξηγεί γιατί πρέπει να προσέχουμε. «Στις άγιες αυτές ημέρες, αγαπητοί μου, που εισερχόμαστε, γίνονται και ακούγονται τα χειρότερα. Θυμάμαι ως νεαρός ιατρός που εφημέρευα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ βλέπαμε τα χειρότερα, θα συμφωνήσουν και άλλοι ιατροί συνάδελφοι. Το τι ξύλο έπεφτε αυτές τις ημέρες αγάπης στις οικογένειες… Λοιπόν οι παλαιότεροι, οι γονείς και οι παππούδες μας, έλεγαν ότι τις ημέρες αυτές ανοίγουν οι πύλες της κολάσεως και βγαίνουν τα δαιμόνια που πειράζουν τον λαό του Θεού! Τους έλεγαν μάλιστα και καλικάντζαρους».

Έχουμε εξοικειωθεί με αυτά τα όντα. Δεν σκανδαλιζόμαστε από καλικαντζαραίων έργα και ημέρες. Δεν σκανδαλιζόμαστε, όμως, όσο δεν παράγουν πολιτική.