Το πλήρες αδιέξοδο στη διαδικασία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τον ΕΦΚΑ αποτυπώνεται στα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών.
Ενδεικτικό είναι πως από τις 1.904.790 ρυθμίσεις οφειλών προς τον ΕΦΚΑ που έγιναν, οι 917.219 χάθηκαν επειδή οι οφειλέτες δεν μπόρεσαν να καταβάλουν τις δόσεις που προέβλεπε η ρύθμιση στην οποία εντάχθηκαν.
Εύκολαμπορεί να πει κανείς ότι φταίνε οι λίγες δόσεις που προσφέρονται και άρα είναι υψηλά τα ποσά που πρέπει να καταβάλλονται μηνιαίως. Όμως, από τα στοιχεία, που δημοσιεύει σήμερα η «Ν», προκύπτουν μερικές ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις και προβληματισμοί. Το 43,6% των οφειλετών που εντάχθηκαν στις 120 δόσεις και το 63% όσων εντάχθηκαν στις 100 δόσεις απώλεσαν τις ρυθμίσεις. Άρα, δεν έφταιξαν οι λίγες δόσεις, αλλά μάλλον η αδυναμία των οφειλετών να παραμείνουν συνεπείς.
Επειδή, δε, τα ποσοστά είναι συντριπτικά, δεν είναι δυνατόν να είναι όλοι αυτοί «στρατηγικοί κακοπληρωτές».
Ανάλογη ή μάλλον χειρότερη είναι η εικόνα και για τα χρέη προς την εφορία, όπου από τα 105 δισ. ευρώ σε ρυθμίσεις είναι οφειλές 5-6 δισ. ευρώ και τα 100 δισ. ευρώ είναι εκτός ρυθμίσεων.
Πρόκειται για ένα συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος άνω των 150 δισ. ευρώ, για τη διευθέτηση του οποίου μια νέα κυβερνητική παρέμβαση είναι απαραίτητη. Η κυβέρνηση έχει τις ακόλουθες επιλογές.
Η πρώτη επιλογή είναι να ξεκινήσει ένα κύμα μαζικών κατασχέσεων και πλειστηριασμών εναντίον των περίπου 2 εκατομμυρίων οφειλετών του ΕΦΚΑ και των 4 εκατομμυρίων οφειλετών της εφορίας, που είναι ανέφικτο.
Η δεύτερη επιλογή είναι η προώθηση μιας νέας ρύθμισης με περισσότερες δόσεις από τις 24/48 που προσφέρει η πάγια.
Η τρίτη επιλογή, που είναι και η πιο πιθανή, είναι να μη γίνει τίποτα.