Όταν οι Γερμανοί πολιτικοί χρειάζονται ένα πρόσωπο για να υπαγορεύσει την ανάγκη για λιτότητα, συχνά χρησιμοποιούν τη «Σουηβή νοικοκυρά» (schwabische Hausfrau).
Πρόκειται για μια μυθολογική φιγούρα από τη γερμανική περιοχή Σβάμπεν, κοντά στη Στουτγάρδη. Μια απρόσωπη νοικοκυρά, που για να μην ξοδέψει πολλά κουβαλάει στην τσέπη της έναν… σκαντζόχοιρο. Για να μην ψάχνει πολύ συχνά και πολύ βαθιά στις τσέπες της να βρει χρήματα!
Η τέως καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ ήταν αυτή που έκανε τη Σουηβή νοικοκυρά… εξέχουσα προσωπικότητα κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους και των μνημονίων, στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Απευθυνόταν στους Νοτιοευρωπαίους (και τους Έλληνες φυσικά) με τα εξής λόγια: «Πρέπει απλώς να ρωτήσετε τη Σουηβή νοικοκυρά. Θα μας έλεγε: μακροπρόθεσμα δεν μπορείτε να ζήσετε πέρα από τις δυνατότητές σας».
Το ερώτημα είναι σήμερα βέβαια τι θα έλεγε η Σουηβή νοικοκυρά σε μια Ελληνίδα «συνάδελφό» της, για παράδειγμα, που θα τη ρωτούσε πώς να τα βγάλει πέρα με τις τιμές των τροφίμων.
Και την ίδια ώρα, τα νοικοκυριά να ψάχνουν τι… χρώμα λογαριασμού να επιλέξουν, μήπως και πληρώσουν φθηνότερα το ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς η «σοφή» Κομισιόν αποφάσισε να σταματήσουν οι κρατικές επιδοτήσεις στο ρεύμα. Λες και η Ε.Ε. βρήκε άλλη βιώσιμη λύση στην ενέργεια, μετά το τέλος του φθηνού ρωσικού αερίου.
Όχι δηλαδή ότι τα πράγματα είναι καλύτερα σήμερα για τη Σουηβή νοικοκυρά. Στην πατρίδα της, τη Γερμανία, επικρατεί «μπάχαλο» στα οικονομικά: Η χώρα με το μεγαλύτερο ΑΕΠ στην Ευρώπη έχει περάσει σε τεχνική ύφεση, με αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την ηπειρωτική οικονομία. Οι γερμανικές εξαγωγές μειώνονται. Το ίδιο και οι εισαγωγές.
Οι λόγοι για την επιβράδυνση εντοπίζονται στην αδυναμία της ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ οι διεθνείς εταίροι και ανταγωνιστές -ΗΠΑ και Κίνα- δείχνουν σημάδια ανάκαμψης.
Δυστυχώς, η ευρωπαϊκή οικονομία επιβραδύνεται και δεν υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια καμπής από τις διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Οι Γερμανοί πιέζουν και πάλι για θεσμοθέτηση της λιτότητας στο νέο Σύμφωνο. Αντί να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη στην Ευρώπη.
Το ερώτημα είναι βέβαια μέχρι πότε οι υπόλοιποι πολιτικοί ταγοί της Ευρώπης θα ακολουθούν ως «υπνοβάτες» το πάθος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργού Οικονομικών την εποχή της Μέρκελ, για τη… φιλαργυρία της Σουηβής νοικοκυράς.