Skip to main content

Ο Ρωμιός παντοπώλης της Αλεξάνδρειας

Βασισμένο σε κείμενο της εφημερίδας ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ, 1939

Οι Έλληνες παντοπώλες μπορούν να είναι υπερήφανοι. Ένας συνάδελφός τους, ιδιοκτήτης εδωδιμοπωλείου στο Αιγυπτιακό λιμάνι της Αλεξάνδρειας, κατόρθωσε να έχει πιο ακριβείς πληροφορίες για ναυτικά ζητήματα ακόμη και από αυτές τις βρετανικές ναυτικές αρχές!

Είμαστε στο 1939, με την Ευρώπη να βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση και ήταν φυσικό το γεγονός αυτό να προκαλέσει μεγάλη εντύπωση. Μάλιστα οι Βρετανικές εφημερίδες είχαν αφιερώσει κολακευτικά ρεπορτάζ για τον Έλληνα παντοπώλη…

Ας δούμε όμως από κοντά τι έγινε:

Ο ανώτερος Άγγλος αξιωματικός, υπεύθυνος για την υπηρεσία μεταφορών, κάλεσε τους πράκτορες των ατμοπλοϊκών εταιρειών για να τους ανακοινώσει ότι μετά από μερικές μέρες θα έφθανε στο λιμάνι μια μεγάλη νηοπομπή.

-Επισημαίνω, τους είπε, ότι η είδηση θεωρείται εμπιστευτική, και οφείλετε να την κρατήσετε απόλυτα μυστική!

Ακολούθως ο Άγγλος αξιωματικός, αποτεινόμενος σε κάποιο πράκτορα μιας μεγάλης ατμοπλοϊκής εταιρείας, του γνωστοποίησε ότι η μέλλουσα να καταπλεύσει νηοπομπή, θα περιλάμβανε κατά πάσα πιθανότητα και ένα ατμόπλοιο της εταιρείας του.

Ο πράκτορας χαμογέλασε πονηρά:

-Κάνετε λάθος!

-Πως;

-Κάνετε λάθος. Δεν θα έρθει μόνο ένα ατμόπλοιο της εταιρείας μου!

-Αλλά;

-Θα έρθουν τρία!

-Και που το ξέρετε εσείς;

-Το ξέρω.

-Λάβατε μήπως κάποιο κρυπτογραφημένο τηλεγράφημα;

-Όχι.

-Είχατε κάποια μυστική τηλεφωνική συνδιάσκεψη;

-Ούτε.

-Μα τότε από πού έχετε αυτή τη πληροφορία;

-Μου την είπανε!

-Και ποιος σας την είπε;

-Ο μπακάλης μου! Ο Έλληνας μπακάλης μου…

Ο Άγγλος αξιωματικός χαμογέλασε ειρωνικά:

-Α έτσι; Εμ΄τότε είστε πολύ καλά πληροφορημένος!

Ο πράκτορας όμως, που είχε ίσως λόγους να πιστεύει απολύτως στις πληροφορίες του μπακάλη του, επέμενε.

-Μάλιστα. Είμαι πάρα πολύ καλά πληροφορημένος. Αν θέλετε μάλιστα και περισσότερες λεπτομέρειες, η νηοπομπή θα φτάσει εδώ την Τετάρτη το απόγευμα!

-Έτσι ε;

-Έτσι.

-Κι΄αυτό ο μπακάλης σας σάς το είπε;

-Μάλιστα. Ο μπακάλης μου!

-Θα δούμε λοιπόν!

-Θα δούμε!

Και πράγματι είδαν! Η νηοπομπή κατέπλευσε Τετάρτη απόγευμα, τα πλοία της εταιρείας ήσαν τρία και ο Ρωμιός εδωδιμοπώλης άριστα πληροφορημένος!

Ο Άγγλος αξιωματικός, σαν τζέντλεμαν που ήταν, παραδέχτηκε αμέσως την υπεροχή του Έλληνα παντοπώλη, και μάλιστα δια το περίεργο του πράγματος τηλεγράφησε αμέσως το γεγονός στο Λονδίνο!

***

Τέλος πάντων, ο Ρωμιός ποτέ δεν πέφτει έξω. Έχει εγκατασταθεί και στις πιο απίθανες γωνιές της υφηλίου και θριαμβεύει συνεχώς.

Ο μπακάλης αυτός της Αιγύπτου είναι το πιο ζωντανό παράδειγμα της ρωμαίικης εξυπνάδας. Όχι γιατί οι ναυτικές πληροφορίες του αποδείχτηκαν καταπληκτικά ακριβείς. Αυτό, ίσως, να είναι το λιγότερο. Υπάρχουν άλλοι λόγοι, πιο πρακτικοί και σίγουρα πιο εμπορικοί.

Πρώτα-πρώτα ο άνθρωπος αυτός κατόρθωσε όπως είδαμε να αποκτήσει πελάτες τους πράκτορες των μεγαλύτερων ατμοπλοϊκών εταιρειών. Και αφού τους απόκτησε βρήκε τον εξυπνότερο τρόπο για να τους συγκρατήσει!

Σκέφτηκε πως η καλή ποιότητα του βουτύρου, τα βραστερά κουκιά, η εκλεκτή μορταδέλα και η πρόθυμη εξυπηρέτηση δεν αρκούν για να συγκρατήσουν τον πελάτη.

Την ίδια περιποίηση και τα ίδια είδη με τις ίδιες τιμές θα μπορούσε κάλλιστα να τα διαθέσει και ο διπλανός εδωδιμοπώλης.

Χρειαζόταν να βρεθεί και κάτι άλλο. Κάτι που μόνο αυτός θα μπορούσε να προσφέρει!

Σκέφτηκε, σκέφτηκε, και στο τέλος το βρήκε!

Πράκτορες ναυτιλιακών εταιρειών δεν ήταν οι πελάτες του; Ε, λοιπόν, αυτό ήταν! Μαζί με το τυρί θα τους έδινε τις πιο ενδιαφέρουσες ναυτικές πληροφορίες!

-Ορίστε, τι θέλετε;

-Μισή οκά τυρί.

-Μάλιστα… Τι άλλο;

-Εκατό δράμια ζάχαρη…

-Κάτι άλλο;

-Τίποτα, μερσί…

-Ορίστε λοιπόν… Πάρτε το τυρί και τη ζάχαρή σας, και έχετε υπόψη την ερχόμενη Τρίτη, στις 4 η ώρα ακριβώς θα φτάσουν στο λιμάνι δύο ατμόπλοια της εταιρείας σας.

-Τι μου λες;

-Μάλιστα…

-Δώσε μου λοιπόν και μισή οκά ζαμπόν!

-Αμέσως. Ορίστε και το ζαμπόν σας. Τα ατμόπλοια αυτά θα αναχωρήσουν μετά από έξι μέρες…

-Μπα;

-Βέβαια.

-Τότε δώσε μου και τέσσερεις οκάδες κουκιά.

-Αμέσως…

Και η δουλειά πήγαινε πρίμα!

Υπήρχαν πράκτορες που αγόραζαν βούτυρο επτά φορές τη ημέρα. Το βούτυρο ήταν καλό, μα και οι πληροφορίες εξακριβωμένες…

-Αχ αθάνατε Ρωμιέ. Ποτέ να μη πεθάνεις!…