Το ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας εγκαινιάσθηκε κατά την επίσκεψη στην Αθήνα του τότε πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 14 Μαΐου 2010. Άλλους καημούς είχαμε εμείς τότε, μνημονιακούς.
Τον Δεκέμβριο του 2017, πάλι στις 7, ήρθε ο Τούρκος πρόεδρος στην Αθήνα κι αμφισβήτησε τα πάντα, από τη Συνθήκη της Λωζάνης μέχρι το Τουρκολίμανο (αστειεύομαι). Σαν παλιός φουτμπολιστάς πήρε την πάσα στο Προεδρικό για την «αδιαπραγμάτευτη Συνθήκη» και δεν άφησε χαλίκι. Ξεδίπλωσε σε απευθείας σύνδεση με ελληνικά και τουρκικά κανάλια όλο το πακέτο της τουρκικής αναθεωρητικής πολιτικής, πρόβαλε τις εμμονές της για «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο και για τη μειονότητα, τους αστήρικτους παραλληλισμούς μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των μουφτήδων και τον «αρχιμουφτή», αξίωμα που δεν υφίσταται ούτε στο χαρτί. Ο καβγάς στην Εrdogansland είναι αγάς. Γι’ αυτό η διπλωματία on camera είναι βραχνάς.
Έξι χρόνια μετά και με τόσα επεισοδιακά, δεν έχει κανείς όρεξη να βάλει το κεφάλι του στον ντορβά. Ερωτήσεις δημοσιογράφων γιοκ από τη συνέντευξη Τύπου.
Είναι μπεσμπελί, δηλαδή σίγουρο, ότι ο επισκέπτης δεν είναι αχτάρης, ψιλικατζής. «Ίντα ξελαμίζει κιοσές», δηλαδή τι απόφαση κατεργάζεται;
«Νομίζω ότι αυτό που άλλαξε πρόσφατα είναι ότι η ελληνική πλευρά έχει αναθεωρήσει την οπτική της απέναντί μας και άρχισε να κατανοεί ότι είμαστε ένα έθνος που δεν θα αρνηθεί ποτέ τη χείρα φιλίας που θα του απλωθεί… Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε, αν δεν μας απειλήσετε… ». (Καθημερινή, 6.12.2023)
Αλλαϊσε (μα το Θεό) καρντάσης σε τούτο το γιορτάσι, αν πιστέψουμε τη νέα πολιτική ορολογία;
Όπως παρατηρεί το RND -μεγάλο νταλκά έχουν οι Γερμανοί με τα ελληνοτουρκικά- «ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο οι Τούρκοι πιλότοι παραβίασαν 1.164 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο, από τον Απρίλιο μέχρι τον Νοέμβριο καταγράφηκαν μόλις 8 περιστατικά. […] Επιπλέον, από τον Σεπτέμβριο οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου μειώθηκαν κατά 60%. Λόγω αυτών οι παρατηρητές συμπεραίνουν πως ο Ερντογάν επιθυμεί πράγματι τη μείωση των εντάσεων».
Τώρα, κάνουμε αγάπες. Αρκεί να μην την πάθουμε, όπως λαλεί μια μαντινάδα. «Ετσά ‘στε σεις οι όψιμοι σαν κάμετε αγάπη, για ένα μήνα και για δυο την κάνετε αζάτι».