Οι Έλληνες -αν κρίνουμε και από τις επιδόσεις στις εξετάσεις της PISA- έχουμε τις αδυναμίες μας τόσο στην κατανόηση κειμένου όσο και στα Μαθηματικά. Ίσως γι’ αυτό παθαίνουμε πανικό μπροστά στον τύπο υπολογισμού των χρεώσεων στο ρεύμα. Εκατοντάδες οι αναρτήσεις στα social media -από χιουμοριστικές έως καταγγελτικές- για το πόσο εξωφρενικά περίπλοκος είναι ο τύπος και πόσο δύσκολη θα κάνει τη ζωή μας αν δεν είμαστε μαθηματικοί.
Στην πραγματικότητα βέβαια πρόκειται για μια απλή εξίσωση, από αυτές που μαθαίνουμε να λύνουμε στο γυμνάσιο με 4 σταθερές και μία μεταβλητή. Είναι λοιπόν τα πράγματα απλά στο να επιλέξουμε ανάμεσα σε Πράσινο, Κίτρινο, Μπλε τιμολόγιο; Καθόλου. Και αυτό γιατί η μεταβλητή είναι η βασική παράμετρος που θα καθορίσει τις τελικές χρεώσεις την Πρωτοχρονιά και αυτή δεν είναι άλλη από τη μέση χονδρεμπορική τιμή στο Χρηματιστήριο. Όσο δεν τη γνωρίζουμε, έχουμε… αχρωματοψία. Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι ούτε αυτό το πότε θα μάθουμε τη βασική παράμετρο της χρέωσης.
Αυτό που δεν συζητάμε όσο μένουμε στα χρώματα και τους (μαθηματικούς) τύπους είναι η ουσία. Το τι θα γράφει τελικά ο λογαριασμός που θα πάρουμε στα χέρια μας εξαρτάται από τις διακυμάνσεις των τιμών σε μια χρηματιστηριακή πλατφόρμα.
Είναι δυνατόν ένα δημόσιο αγαθό, όπως το ρεύμα για τα νοικοκυριά, να μετατρέπεται σε χρηματιστηριακό προϊόν; Είναι δυνατόν σε μια χώρα, που έχει πολύ πρόσφατα βιώσει μια ενεργειακή κρίση και έχει δει πόσο έντονες αναταράξεις μπορούν να προκαλέσουν στις αγορές οι πόλεμοι και άλλες γεωπολιτικές εντάσεις, να αφήνεται ο καταναλωτής να πληρώσει αυτός και μόνο όλο το… ρίσκο; Η ρυθμιστική αρχή θα μας δώσει τις επόμενες ημέρες οδηγίες για να αποφύγουμε το χρωματικό χάος. Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, όμως, ποιος θα δώσει;