Ο ψηφιακός κόσμος αντεπιτίθεται. Το bitcoin βρίσκεται ξανά -έπειτα από πολύ καιρό- στα ύψη, με την αξία του να αγγίζει τα 41.000 δολάρια, ενώ οι ψηφιακές πλατφόρμες που προσφέρουν συναλλαγές τύπου «Αγόρασε Τώρα, Πλήρωσε Αργότερα» γνωρίζουν εκρηκτική άνθηση, αναγκάζοντας τις εποπτικές αρχές να προβαίνουν σε προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο φούσκας.
Τα κρυπτονομίσματα πέρασαν αρκετό διάστημα στην αμφισβήτηση, στον απόηχο των διαδοχικών παγκόσμιων κρίσεων και των σκανδάλων που κλόνισαν την εμπιστοσύνη του κοινού, όμως στη Wall Street φαίνεται πως έχουν άλλη άποψη. Η αγορά των token αρχίζει να ωριμάζει καθώς μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι λανσάρουν πληθώρα bitcoin ETFs, δημιουργώντας την κατάλληλη κρίσιμη μάζα των επενδυτών στη mainstream χρηματιστηριακή αγορά.
Το κλίμα βελτιώνεται από τις εκτιμήσεις περί τερματισμού στις αυξήσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve, αλλά και την αισιόδοξη άποψη πως ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή δεν πρόκειται να κλιμακωθεί.
Όσο για τις ψηφιακές πλατφόρμες BNPL (Buy Νow, Pay Later), το μοντέλο κερδίζει διαρκώς δημοφιλία ανάμεσα στους έμπορους και τους καταναλωτές, που στην πλειοψηφία τους είναι νέοι. Οι πλατφόρμες προσφέρουν ό,τι οι νέοι άνθρωποι θέλουν να ακούσουν: μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση με μηδενικό επιτόκιο, ή μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση με επιδοτούμενο επιτόκιο.
Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν σημαντικά ρυθμιστικά κενά, γεγονός που αναγκάζει τις εποπτικές αρχές να κρούουν καμπανάκι για τους πιθανούς κινδύνους από αυτές τις δραστηριότητες. Δηλαδή, οι Αρχές, που δεν έχουν καταφέρει ακόμη να βρουν μια ενιαία στάση και ένα ισχυρό σχέδιο για τον έλεγχο αυτών των αγορών, απλώς προειδοποιούν τους καταναλωτές για τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Μου θυμίζει τις ταμπέλες στην παλαιά Εθνική Οδό Κορίνθου-Πατρών που προειδοποιούσαν τους οδηγούς πως στα επόμενα χιλιόμετρα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων. Δηλαδή, η ευθύνη βαρύνει κυρίως όσους αποφασίσουν να συμμετάσχουν σ’ αυτές τις συναλλαγές.