Το τέλος του πετρελαίου μοιάζει λίγο με το τέλος του κόσμου: Υποτίθεται ότι πρόκειται να συμβεί ξανά και ξανά – και ποτέ δεν συμβαίνει. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου ανέρχονταν περίπου σε 1,9 τρισεκατομμύρια βαρέλια, το 2021. Αλλά όλο και περισσότερα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου ανακαλύπτονται.
Η Global Oil & Gas Exit List (Gogel), αναφέρει ότι 384 εταιρείες επένδυσαν κατά μέσο όρο τουλάχιστον 10 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, μεταξύ 2021 και 2023 ,για να ανακαλύψουν νέα κοιτάσματα. Η Gogel υποστηρίζει ότι τα μεγαλύτερα σχέδια επέκτασης έχουν η Ρωσική Gazprom, η Γαλλική TotalEnergies και η Αμερικανική ExxonMobil.
Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (Adnoc), της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ προεδρεύει του συνεδρίου του ΟΗΕ για το κλίμα στο Ντουμπάι.
Η πλειονότητα των ευρωπαϊκών πολυεθνικών πετρελαϊκών εταιρειών σχεδιάζει να διατηρήσει σταθερή την εκμετάλλευση των αποθεμάτων ή ακόμη και να τα αυξήσει, μέχρι το 2030.
Νέα έργα όπως το βρετανικό κοίτασμα πετρελαίου Rosebank συνεχίζουν να εγκρίνονται. Γιατί το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο εξακολουθούν να είναι μια καλή πηγή εισοδήματος. Άλλωστε, το πετρέλαιο μπορεί πλέον να παράγεται όλο και πιο εύκολα, ειδικά χάρη στις τεχνικές προόδους, όπως το fracking (σχιστολιθικό) και την εξόρυξη σε βαθέα ύδατα.
Υψηλή κερδοφορία
Μετά την πανδημία, η τιμή του μαύρου χρυσού αυξήθηκε εκρηκτικά- από 41 δολάρια το βαρέλι το 2020 σε 100 δολάρια το 2022. Οσο και αν σήμερα οι τιμές υποχωρούν, πολλές εταιρείες πετρελαίου κατέγραψαν ήδη τα υψηλότερα κέρδη τους από ποτέ: Τα κέρδη της Shell διπλασιάστηκαν από το 2021 σε σχεδόν 40 δισεκατομμύρια δολάρια – το καλύτερο επιχειρηματικό αποτέλεσμα στην ιστορία της.
Η BP διπλασίασε επίσης τα κέρδη της σε περίπου 28 δισεκατομμύρια δολάρια και της Total αυξήθηκαν σχεδόν κατά 30% στα 20,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αντί να στραφούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι εταιρείες συνέχισαν να χρησιμοποιούν τα κέρδη ρεκόρ τους για την εκμετάλλευση ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με την έκθεση «The Dirty Dozen» από την εταιρεία αναλυτών του Αμβούργου EnergyComment.
Ούτε ένα νέο κοίτασμα
Λόγω της κλιματικής κρίσης, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) και το ερευνητικό δίκτυο Tyndall Center στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ προειδοποιούν: Δεν πρέπει να αναπτυχθεί ούτε ένα νέο κοίτασμα πετρελαίου ή φυσικού αερίου.
Υπάρχουν ήδη σήμερα περισσότερα καύσιμα στα διάφορα πεδία που τελούν υπό εκμετάλλευση, από όσα θα έπρεπε να καούν εάν θέλουμε να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό.
Σύμφωνα με την έκθεση Oilchange International που συντάχθηκε από περισσότερους από 80 ειδικούς, τα άμεσα σχέδια της παγκόσμιας ενεργειακής βιομηχανίας για παραγωγή πετρελαίου έως το 2030 υπερβαίνουν κατά 29% το στόχο της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου. Και τα σχέδια για την παραγωγή φυσικού αερίου έως και 82%. Αυτά μόνο σε έξι χρόνια από σήμερα.
Η ΜΚΟ Oilchange International θεωρεί ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει επίσης να κλείσουν κοιτάσματα που ήδη παράγουν. Είναι απλό: Αν έχεις ανοίξεις μια τρύπα, το πρώτο βήμα είναι να σταματήσεις να σκάβεις.
Παρά τα σαφή επιστημονικά στοιχεία που μας λένε ότι για να αποφευχθεί μια κλιματική καταστροφή, οι χώρες θα πρέπει να καταργήσουν σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα. Για να μην αυξηθεί η θερμοκρασία της γης πάνω από 1,5 βαθμό.
Το Κέντρο Tyndall στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ έχει διατυπώσει προτάσεις για μια δίκαιη παγκόσμια έξοδο από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Η έκθεση προτείνει οι πλούσιες χώρες να σταματήσουν σταδιακά την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, ήδη από το 2034. Και από το 2050, οι φτωχότερες χώρες.
Και οι πλούσιες χώρες θα πρέπει ήδη να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 74% έως το 2030. Φωνή βοώντος. Απλά οδεύουμε προς την καταστροφή με τα μάτια ορθάνοιχτα. Τουλάχιστον, ο καπετάνιος του Τιτανικού δεν γνώριζε για το παγόβουνο. Πιάστηκε στον ύπνο. Εμείς όμως δεν θα μπορούμε να λέμε στα εγγόνια μας ότι δεν γνωρίζαμε…