Το πρόβλημα είναι τεράστιο και πραγματικά, δυσεπίλυτο. Μεγάλες επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους (πχ τράπεζες, κατασκευές), διαπιστώνουν ότι υπάρχει τεράστια έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, για να καλύψει χιλιάδες κενές θέσεις ευθύνης στον ιδιωτικό τομέα.
Το υπουργείο Εργασίας, αντιλαμβανόμενο το πρόβλημα, έθεσε σε λειτουργία προ διμήνου την πολύ φιλόδοξη ηλεκτρονική πλατφόρμα με τίτλο «Rebrain Greece»! Μια πλατφόρμα που στοχεύει κυρίως στους Έλληνες τους εξωτερικού, ώστε να πειστούν για να επαναπατριστούν. Εκεί, οι εταιρίες θα μπορούν να «ανεβάζουν» τις κενές θέσεις εργασίας που διαθέτουν στην αγορά, να ζητούν την κάλυψή τους με εργαζόμενους που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και διαθέτουν τα ανάλογα προσόντα.
Στον αντίποδα, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ελέγχουν για τη διαθεσιμότητα που θα υπάρχει και με βάση το βιογραφικό τους να επιλέγουν να έρθουν σε επαφή με την ανάλογη εταιρία. Προφανώς ο στόχος είναι πολύ φιλόδοξος, αλλά από κάπου πρέπει να γίνει μια αρχή.
Άλλωστε, για να πειστεί ένας εργαζόμενος να επιστρέψει στην πατρίδα του, πρέπει να συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Το μισθολογικό είναι μία απ’ αυτές, αλλά οπωσδήποτε δεν είναι η μόνη. Είναι το συνολικό πακέτο. Είναι οι προοπτικές καριέρας. Είναι η διασφάλιση του ίδιου και ενδεχομένως, της οικογένειάς του (αν διαθέτει). Η Υγεία, η Παιδεία και η καθημερινότητα, ακόμα και αυτό το φορολογικό περιβάλλον, πολλές φορές παίζουν καταλυτικό ρόλο για να γίνει η όποια επαγγελματική επιλογή, που θα συνδυαστεί με επιστροφή στα πάτρια εδάφη. Εκεί, δυστυχώς η Ελληνική Πολιτεία υστερεί.
Ακόμα χειρότερα, όταν οι Έλληνες του εξωτερικού διαπιστώνουν ότι νοοτροπίες του παρελθόντος, που τους οδήγησαν σε αναζήτηση επαγγελματικής στέγης εκτός συνόρων, δεν έχουν εκλείψει, μάλλον το αντίθετο. Η αναφορά του υφυπουργού Εργασίας, Πάνου Τσακλόγλου, ο οποίος προ ημερών ούτε λίγο ούτε πολύ… προέτρεψε δικηγόρους που δεν τα καταφέρνουν στο δικό τους επάγγελμα, να ασχοληθούν με το delivery, μάλλον δεν βοηθάει προς την κατεύθυνση να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον για να επιστρέψει το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό της χώρας, που σταδιοδρομεί στο εξωτερικό. Με απόλυτο σεβασμό στον συμπαθέστατο κλάδο των ντελιβεράδων, η δήλωση ήταν τουλάχιστον ατυχής.
Σίγουρα, η αναγνώριση του λάθους και η δημόσια συγνώμη μέσω social media, που ακολούθησε λίγο αργότερα, περιόρισε την γκάφα. Αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει. Δυστυχώς, το υπουργείο Εργασίας έδειξε μέσα σε λίγες μέρες, ότι κινείται ανάμεσα σε ένα επικίνδυνο εκκρεμές: Από τη μία η αρνητική δήλωση που απαξίωνε έναν ολόκληρο κλάδο επιστημόνων, όπως είναι οι δικηγόροι και από την άλλη η θετική προσπάθεια, που μέσω του Rebrain Greece, επιδιώκει να αντιστρέψει το κλίμα στην αγορά εργασίας.
Να επιστρέψουν τα «καλά μυαλά» της χώρας, πίσω στα πάτρια εδάφη. Έτσι όμως, το μήνυμα είναι το λιγότερο αμφιλεγόμενο. Άρα, οι τελικοί αποδέκτες του, οι Έλληνες επιστήμονες της διασποράς, είναι άγνωστο αν θα ανταποκριθούν στο εγχείρημα του Rebrain, ή αν θα του γυρίσουν την πλάτη. Πού να μπλέκουν τώρα…