«Εκεί που η εκπαίδευση συναντά το εργασιακό περιβάλλον». Τρίτη ενότητα του Οικονομικού-Επιχειρηματικού Συνεδρίου της «Ν» στο Ζάππειο και ο συντονιστής κ. Θεόδωρος Πελαγίδης, καθηγητής, υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, προϊδεάζει για μαύρα μαντάτα.
Εκεί που το δημογραφικό δεν συναντά εργατικό δυναμικό, εκεί που οι θέσεις εργασίας δεν συναντούν τομείς σπουδών. Το φάντασμα της σικελικής εκστρατείας στη μικρή μας πολιτεία; Ίσως φταίει και η ηγεσία. Δεν είναι άμοιρος ευθυνών ο Νικίας. Απανωτά λάθη και αδικαιολόγητες αναβολές έστρωσαν τον δρόμο σε συμφορές.
Ποιος προβλέπει καταστροφές; «Κοιτώντας τα στατιστικά στοιχεία, επειδή έκανα λίγη δουλειά, με έπιασε απογοήτευση. Τα πράγματα δεν είναι απλά και σκέφτηκα αμέσως αυτό το θεατρικό («Τhe dying of today») που είναι ένα καταπληκτικό βιβλίο του Χάουαρντ Μπάρκερ, στο οποίο υπάρχει μια μεταφορά της καταστροφής των Αθηναίων στη Σικελία, όπου πηγαίνει ο αγγελιοφόρος να πει τα άσχημα μαντάτα στους Αθηναίους».
Τι γίνεται στο θεατρικό «Το θνήσκον σήμερα» ή «Ο θάνατος της σήμερον», που η Τζένη Μαστοράκη απέδωσε ως «Το Ύστατο Σήμερα»;
Σ’ ένα κουρείο μπαίνει ένας πελάτης, ο Δνείστερ. Μιλάει και ο κουρέας ακούει. Διατείνεται πως είναι κομιστής κακών ειδήσεων, ότι πρόκειται για λειτούργημα. «Μ’ αρέσουν οι κακές ειδήσεις», θα πει.
Προσπαθεί να τον προετοιμάσει να τις δεχθεί, ο γιος του στον πόλεμο έχει σκοτωθεί. Σιγά σιγά, η αντιστροφή. Ο κουρέας μιλάει και ο Δνείστερ ακούει. Ο κουρέας, σε μια κίνηση απελπισίας, καταστρέφει το μαγαζί, σπάει ακόμα και τον καθρέφτη, μέσα από τον οποίο αναπτύσσεται διά της παρατήρησης η μεταξύ τους σχέση.
Τι παρατηρώ; Όσο πιο γκριζόμαυρη είναι η περιγραφή τόσο πιο πολύ καθηλώνεται το ακροατήριο.
Τι θωρώ; Ο καθρέπτης, πέρα από αναπαραστατικός, μέγας του είδους αναπαραγωγικός. Μόνο έτσι λύνεται το δημογραφικό.