Διχασμένος εμφανίζεται ο κόσμος σχεδόν 50 ημέρες από την έκρηξη του πολέμου στη Γάζα μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ: Οι περισσότερες δυτικές χώρες στηρίζουν το δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ, αν και με πάνω από 12.300 νεκρούς Παλαιστίνιους -εκ των οποίων 5.000 παιδιά-πληθαίνουν οι φωνές να επιδείξει το Εβραϊκό κράτος, υπογραμμίζοντας ότι το δικαίωμα στην αυτοάμυνα δεν σημαίνει συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων.
Αντίθετα, ο παγκόσμιος Νότος κλίνει περισσότερο υπέρ των Παλαιστινίων, με αρκετές χώρες της Αφρικής, της Νότιας Αμερικής και της Ασίας ακόμη και να διακόπτουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ. Δικαιολογημένα ή όχι, οι χώρες αυτές προβάλουν το Ισραήλ ως ένα ισχυρό, αδίστακτο όργανο μιας νέας αποικιοκρατίας. Αυτός είναι και ο λόγος που το Ισραήλ έχει βιώσει τόσο λίγη αλληλεγγύη ή μάλλον το αντίθετο, στον Παγκόσμιο Νότο, που εξακολουθεί να αισθάνεται μειονεκτικά -ακόμη και εχθρικά-έναντι της Δύσης.
Ο Παγκόσμιος Νότος δεν κατανοεί πλέον την παλιά αποικιακή κυριαρχία των λευκών «Σαχίμπ», αλλά έλκεται από τη διαφαινόμενη μετατόπιση της δυτικής ηγεμονίας προς νέους παίκτες: Την Κίνα, την Ινδία αλλά και τα αραβικά κράτη που πιστεύουν ότι τώρα ήρθε η ώρα τους να αυτονομηθούν από την παρακμάζουσα Αμερικανική υπερδύναμη.
Η επιθετικότητα του Νότου κατά του Ισραήλ εξηγείται λοιπόν από την αντίθεση στον κυρίαρχο ακόμη ρόλο της Δύσης. Αυτό δεν αλλάζει βέβαια το γεγονός ότι το Ισραήλ έχει κρατήσει εκατομμύρια Παλαιστινίους υπό κατοχή για περισσότερα από 50 χρόνια, χωρίς να τους δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ελεύθερου κράτους.
Το Ισραήλ πέτυχε να ιδρύσει ένα κράτος πριν από 75 χρόνια, εν μέρει επειδή ήταν μια ανοιχτή κοινωνία. Οι Παλαιστίνιοι, που ζούσαν στο ίδιο έδαφος αλλά υπό ανελεύθερη φυλετική κυριαρχία, δεν τα κατάφεραν. Οι γειτονικές αραβικές χώρες, που αρχικά ήθελαν να καταστρέψουν το Ισραήλ, απέτυχαν και τώρα προσπαθούν να αποκαταστήσουν σχέσεις με το Εβραϊκό κράτος. Οσο για τη Χαμάς; Δεν διεξάγει έναν «αγώνα για την ελευθερία», αλλά η ξεκάθαρη πρόθεσή της -πέρα από την καταστροφή του Ισραήλ-είναι η εγκαθίδρυση μιας θεοκρατικής δικτατορίας σε ολόκληρη την «Παλαιστίνη». Αλλωστε είναι γνωστές οι διώξεις όσων Παλαιστινίων δεν συμφωνούν με την τακτική της Χαμάς στη Γάζα.
Οπως προφητικά είχε γράψει το 2016 ο Ινδός συγγραφέας Πανκάτζ Μίσρα στο εξαιρετικό βιβλίο του «Η εποχή της οργής», η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή είναι πιθανό να επεκταθεί. «Διότι οι δυτικοί πολιτικοί και σχολιαστές θα πρέπει επιτέλους να κατανοήσουν καλύτερα τη σημασία αυτών των χωρών του Παγκόσμιου Νότου. Πρόκειται για χώρες όπου η Δύση δεν μπορεί πλέον να αναγκάσει τους ανθρώπους να ακολουθήσουν μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες».