Τέσσερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της OpenAΙ, της εταιρείας πίσω από το chatbot, που γοήτευσε όλο τον πλανήτη και έφερε μία κούρσα ανάπτυξης της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (generative AI), έδειξαν την πόρτα της εξόδου στα άλλα δύο. Και μάλιστα σε αυτά που θα περίμενε κανείς να έχουν τη μεγαλύτερη δύναμη: στον διευθύνοντα σύμβουλο, τον οποίο και απέλυσαν με μία βιντεο-κλήση και στον πρόεδρο, τον οποίο με τη στάση τους εξανάγκασαν σε παραίτηση.
Η εξέλιξη σόκαρε τους Sam Altman και Greg Brockman, αλλά και συνολικά τον κόσμο της τεχνολογίας και των αγορών. Προκάλεσε δε σύμφωνα με πληροφορίες εντονότατη αναστάτωση στους κόλπους της εταιρείας, στην οποία έχει επενδύσει πολλά δισεκατομμύρια η Microsoft, με άλλους υπαλλήλους να παραιτούνται και άλλους να κατηγορούν τους 4 της διοίκησης για «πραξικόπημα».
Αυτό που πριν από 8 χρόνια ξεκίνησε ως ένας ευτυχισμένος «γάμος» ανάμεσα σε οραματιστές επιστήμονες και επιχειρηματίες που πίστεψαν στην επανάσταση της AI, καταλήγει σε ένα ταραχώδες διαζύγιο, την αιτία του οποίου δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα, αλλά υποψιαζόμαστε. Η θολή ανακοίνωση περί «μη ειλικρίνειας» του Sam Altman και «απώλειες εμπιστοσύνης» στο πρόσωπό του, θυμίζει περιπτώσεις πολύκροτων διαζυγίων του Χόλιγουντ στο οποίο τουλάχιστον ένας από τους δύο θέλει να αφήσει να εννοηθούν πολλά, χωρίς στην πραγματικότητα να αποκαλύπτει τίποτα.
Όταν υπάρχουν παιδιά, καλό είναι να υπάρχει και αυτοσυγκράτηση στα όσα λέγονται. Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση το «παιδί» ή καλύτερα… ο τρόπος ανατροφής του είναι μάλλον η αιτία του χωρισμού. Πληροφορίες του The Information, του Axios.com και άλλων μέσων αναφέρουν πως τη ρήξη έφεραν οι διαφωνίες για το πώς και πόσο γρήγορα αναπτύσσεται η τεχνητή νοημοσύνη, τι δικλείδες ασφαλείες απαιτούνται, αλλά και το εάν θα πρέπει η εταιρεία να διατηρήσει ες αεί τον μη κερδοσκοπικό της χαρακτήρα.
Στην πλευρά των 4 που έδιωξαν τον Altman φαίνεται να ηγείται ο Ilya Sutskever, βετεράνος ερευνητής που τρέφει βαθιές ανησυχίες για τους κινδύνους της προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης. Ήταν μεταξύ των ιδρυτών της OpenAI μαζί με τον Altman και τον Elon Musk.
Αυτός φέρεται να έπεισε τα τρία εξωτερικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου ότι η ταχεία προσέγγιση του Altman στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης ήταν υπερβολικά ριψοκίνδυνη και είχε ως πρωταρχικό στόχο την προσέλκυση και νέων κεφαλαίων από τεχνολογικούς κολοσσούς και όχι το «όφελος της ανθρωπότητας», όπως προτάσσουν οι αρχές της εταιρείας. Ωστόσο όλοι αντιλαμβάνονται πως η προσέλκυση κεφαλαίων είναι προϋπόθεση για να εξελίσσεται η έρευνα και να παράγονται νέα προϊόντα.
Το ChatGPT για παράδειγμα δεν θα είχε φτάσει στο σημείο να προκαλεί φρενίτιδα με τις απαντήσεις του και την ικανότητά του να γράφει ιστορίες, στίχους, να παίρνει το ένα πτυχίο μετά το άλλο, εάν δεν είχε επενδύσει γενναία σε αυτό η Μicrosoft. O Altman το κατάλαβε αυτό ήδη από το 2019 όταν μέσα στoν non- profit όμιλο δημιούργησε μία for – profit που θα μπορούσε να εξασφαλίσει μεγάλες επενδύσεις για τη χρηματόδηση των GPT-3 , GPT – 4 και ChatGPT. Πιο πρόσφατα – και ενώ οι προειδοποιήσεις για τους σοβαρούς κινδύνους που κρύβει η ταχύτατη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης πληθαίνουν – ο Sam Altman παρουσίασε τα σχέδια για ένα είδους app store, στο οποίο θα μπορούσαν οι χρήστες να αγοράζουν και να πωλούν customised εκδοχές του ChatGPT. Ήταν ακόμη μία πρωτοβουλία που φαίνεται να μην άρεσε στον Sutskever.
Το γεγονός όμως ότι δεν είχαμε απλά μία σύγκρουση, αλλά φτάσαμε στην απόλυση, είναι για πολλούς ανεξήγητο. «Αυτό που συνέβη σήμερα στην OpenAI είναι ένα πραξικόπημα του Συμβουλίου που έχουμε να δούμε από το 1985 όταν το τότε συμβόυλιο της Apple εξεδίωξε τον Στιβ Τζομπς. Είναι σοκαριστικό. Είναι ανεύθυνο» έγραψε ο Ron Conway, γνωστή προσωπικότητα στον χώρο των venture capitals. Και γιατί όλο αυτό μας νοιάζει; «Γιατί η AΙ είναι ακόμη μικρή και είναι δυσάρεστο οι γονείς της να παίρνουν ένα τόσο χαοτικό διαζύγιο».
Τις τελευταίες ώρες έρχεται στο προσκήνιο ένα σενάριο που θέλει τον Altman να επιστρέφει και τους 4 να αποχωρούν. Σε κάθε περίπτωση έχουμε διαζύγιο. Ένα διαζύγιο που μας δίνει μία πρόγευση για τις πολλές και σκληρές συγκρούσεις που θα βιώσουμε τα επόμενα χρόνια, καθώς η AI θα μεγαλώνει και μαζί της θα “ψηλώνουν” και οι προκλήσεις.