Μέσα στη γενικευμένη μαυρίλα που προκαλεί ο πόλεμος στη Γάζα, έρχονται μερικά ελπιδοφόρα μηνύματα πως ίσως κάποια μέρα ξημερώσει διαφορετικά στην ταλαίπωρη αυτή περιοχή του κόσμου.
Ένα από τα κακά που έκανε το μακελειό της 7ης Οκτωβρίου είναι πως σκότωσε και την προοπτική συνύπαρξης Ισραηλινών και Παλαιστινίων, με τη φωνή όσων πιστεύουν σε αυτή την προοπτική να έχει βουβαθεί από το σοκ.
Κι όμως. Η κόρη της 85χρονης Γιοσέβετ Λίφσιτς, μιας από τις ηλικιωμένες ομήρους που άφησε η Χαμάς ελεύθερη, περιγράφοντας στο ΒΒC το «μεγάλο σκοτάδι» που διακατέχει την οικογένειά της, με τον απαχθέντα τραυματία πατέρα της, δηλώνει: «Κάθε ανθρώπινο πλάσμα θα το θεωρήσει τρομακτικό (σ.σ.: αναφέρεται σε όσα συμβαίνουν στη Γάζα) γιατί μοιραζόμαστε την ανθρωπιά». Και προσθέτει πως θα ήθελε οι κοινότητες (Ισραηλινών και Παλαιστινίων) «να εργαστούν από κοινού για την πιθανότητα κοινής ζωής».
Δύσκολα θα περίμενε κανείς να ακούσει τέτοια λόγια από μια εκπρόσωπο οικογένειας που είδε τον χάρο με τα μάτια της.
Επίσης, 35 αραβικές και εβραϊκές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ισραήλ υπογράφουν επιστολή προς την κυβέρνηση, με την οποία ζητούν κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων και μια πολιτική και διπλωματική λύση, διακηρύσσοντας: «Είναι προφανές πως δεν υπάρχει στρατιωτική λύση σε αυτή τη σύγκρουση, ούτε μπορεί να υπάρξει. Ο μόνος τρόπος να σταματήσει η αιματοχυσία είναι μια πολιτική συμφωνία που θα εγγυάται την ασφάλεια, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία των δύο λαών».
«Δεν υπάρχουν νικητές στον πόλεμο. Μόνο η ειρήνη θα φέρει ασφάλεια», καταλήγει η επιστολή.
Και ένα τελευταίο. Με αφορμή πρόσφατη επίθεση κατά ηλικιωμένου Εβραίου στη διάρκεια φιλοπαλαιστινιακής διαδήλωσης στος Λος Άντζελες, η μουσουλμανική κοινότητα συμπαραστάθηκε στην εβραϊκή, απορρίπτοντας κάθε βία, αντισημιτισμό, ισλαμοφοβία ή υποκίνηση μίσους. Ίσως υπάρχει τελικά ελπίδα.