Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα έκαναν το Σάββατο αιφνιδιαστική επίσκεψη σε σούπερ μάρκετ για να ελέγξουν τις τιμές των προϊόντων, οι οποίες έχουν απογειωθεί εξαιτίας του πληθωρισμού. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «επίμονη» την ακρίβεια, ειδικά στα τρόφιμα, αλλά είπε ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία ώστε να περιορίσει το πρόβλημα, το δυνατόν περισσότερο. Το πρόβλημα είναι βέβαια τεράστιο. Οι τιμές στα βασικά αγαθά ανεβαίνουν συνεχώς. Και η καθημερινότητα που βιώνουν οι πολίτες γίνεται δυσκολότερη.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο τιμάριθμος διαμορφώθηκε στο 3,4% από 1,6% τον Σεπτέμβριο. Οι αυξήσεις των τιμών στον κλάδο των τροφίμων έφτασαν τον Οκτώβριο στο 9,9% σε ετήσια βάση, από 9,4% τον προηγούμενο μήνα. Μέσα σε έναν μήνα, για παράδειγμα, η τιμή του ελαιόλαδου αυξήθηκε κατά 14,1% και των νωπών φρούτων κατά 8%.
Δυστυχώς, η μείωση του πληθωρισμού λειτουργεί κάπως σαν το μπόουλινγκ: στην αρχή είναι πολύ εύκολο να ρίξεις τις κορύνες. Αλλά αν μείνουν κάποιες όρθιες, η επόμενη βολή γίνεται όλο και πιο δύσκολη και η νευρικότητα αυξάνεται.
Η ΕΚΤ διαβεβαιώνει ότι διανύουμε το «τελευταίο μίλι». Αλλά οι παγίδες παραμένουν πολλές. Ενώ χρειάστηκε ένας χρόνος για να φέρει η ΕΚΤ τον πληθωρισμό στο 2,9% στην Ευρωζώνη, αναμένεται να χρειαστεί διπλάσιος χρόνος για να επιστρέψει στο 2%. Ένα ποσοστό βέβαια εντελώς αυθαίρετο! Γιατί 2% και όχι 3% πληθωρισμός, που θα ήταν και πιο λογικό μπροστά στην προοπτική της ύφεσης για την Ευρωζώνη; Ο πληθωρισμός άλλωστε στην Ε.Ε. δεν οφείλεται στην υπερβάλλουσα ζήτηση, αλλά κυρίως στο κόστος των προϊόντων. Όσο διατηρεί υψηλά τα επιτόκια η ΕΚΤ, μεγαλώνει τη δανειακή επιβάρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και αποθαρρύνει νέες επενδύσεις. Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε στο συνέδριο των Financial Times ότι στα επόμενα δύο τρίμηνα δεν θα δούμε μείωση των επιτοκίων, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για μετά.
Το μονοπάτι για το «τελευταίο μίλι» δεν είναι μόνο μακρύ, αλλά κρύβει πολλές παγίδες. Όσο μεγαλώνει η απόσταση, τόσο πιο συχνά σκοντάφτεις.
Οι πόλεμοι που ξεσπούν από την Ουκρανία ως τη Μ. Ανατολή και -γιατί όχι;αύριο στη θάλασσα της Κίνας, μαζί και με την κλιματική κρίση, είναι παράγοντες που μπορούν να καταστρέψουν τις οικονομικές προσδοκίες ανά πάσα στιγμή!