Έπρεπε να περάσει μια ολόκληρη δεκαετία για να μπορέσουν στην Κοινωνική Ασφάλιση να χαμογελάσουν. Το 2024, όμως, ο Αη Βασίλης ή η καλή μας η νεράιδα αν προτιμάτε, ετοιμάζονται να φέρουν για δώρα στον ΕΦΚΑ 530 προσλήψεις! Πρωτοχρονιάτικος μποναμάς θα πουν κάποιοι και ίσως έχουν δίκιο. Μόνο που αυτές οι προσλήψεις αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στις ελλείψεις που έχει το υπερ – Ταμείο, σε προσωπικό.
Η αρχή αναμένεται να γίνει τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς, με την πρόσληψη 170 εργαζομένων. Πρόκειται για εξειδικευμένο προσωπικό, που εκκρεμούσε η πρόσληψή του στον ΕΦΚΑ, από το 2020. Δηλαδή έπρεπε να περάσει μια γεμάτη τριετία, για μπορέσουν να ενταχθούν στον μεγαλύτερο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Εμείς απλώς να υπενθυμίσουμε ότι κάθε χρονιά στον ΕΦΚΑ καταγράφονται περίπου 250 αποχωρήσεις, λόγω συνταξιοδότησης. Άρα, στην τριετία «χάθηκαν» 750 εργαζόμενοι που συνταξιοδοτήθηκαν. Τώρα, πώς θα μπορέσουν οι 170 που μπαίνουν στον Φορέα να καλύψουν το κενό που έχουν αφήσει οι 750 που αποχώρησαν, αυτό είναι ένα θέμα που ίσως φέτος το λύσει η «καλή νεράιδα» των Χριστουγέννων, που κατά τα προηγούμενα έτη απέφυγε να περάσει το κατώφλι του ΕΦΚΑ.
Τα «δωράκια» όμως δεν σταματούν εδώ: Το επόμενο αναμένεται να γίνει πάλι το 2024, μέσω ΑΣΕΠ. Από τις προσλήψεις που έχουν προγραμματιστεί για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ο ΕΦΚΑ έχει να λάβει άλλα 360 άτομα. Επίσης, θα αποτελούν εξειδικευμένο προσωπικό, που θα καλύψει κάποια από τα κενά των προηγούμενων ετών. Σίγουρα, όμως, όλες αυτές οι προσλήψεις που προγραμματίζονται για την επόμενη χρονιά δεν μπορούν να ισοσκελίσουν τις απώλειες της προηγούμενης δεκαετίας, όταν η Κοινωνική Ασφάλιση «μάτωσε».
Τα στοιχεία είναι αμείλικτα: Το 2017, όταν ο ΕΦΚΑ δημιουργήθηκε, εργάζονταν στον Φορέα, προερχόμενοι από όλα τα πρώην Ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης, 8.300 άτομα. Σήμερα, ο ΕΦΚΑ έχει 6.950 εργαζόμενους. Άρα, μέσα σε μία εξαετία δημιουργήθηκαν 1.350 κενά που έμειναν ακάλυπτα. Το γεγονός ότι το 2024 θα «σπάσει το ρόδι» των προσλήψεων, ασφαλώς και δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Αλλά οπωσδήποτε μένουν να γίνουν πολλά βήματα ακόμα, ώστε να μπορέσει ο Φορέας να βρει τον κατάλληλο βηματισμό και να καταφέρουν οι υπηρεσίες του να ανασάνουν.
Δεν είναι τυχαίο ότι η απουσία προσλήψεων αποτυπώνεται και στην ηλικιακή διαστρωμάτωση του ΕΦΚΑ. Τώρα πια το 80% των εργαζόμενων είναι άνω των 40 ετών και το 15% άνω των 60 ετών! Άρα, ο ΕΦΚΑ δεν έχει 30άρηδες ούτε για δείγμα και γερνάει μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία…
Η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί χωρίς οργάνωση και πρόγραμμα. Η ταλαιπωρία του υπάρχοντος προσωπικού είναι μεγάλη και αυτό φαίνεται από τις περίπου 2.000 αιτήσεις προς αποχώρηση από τον ΕΦΚΑ που έχουν υποβληθεί! Δηλαδή το υπάρχον εργατικό δυναμικό ψάχνει τρόπο να «εγκαταλείψει το καράβι». Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι ευχαριστημένοι ούτε από τους μισθούς τους, ούτε από τις συνθήκες εργασίας τους. Αν δεν είχαν απαγορευτεί δια νόμου οι μετακινήσεις από τον ΕΦΚΑ προς τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τα κενά σε εργατικό δυναμικό θα ήταν πολλαπλάσια από τα σημερινά.
Ασφαλώς και οι νέες προσλήψεις που επίκεινται θα επιδιώξουν να αλλάξουν το κλίμα. Όμως, το κρίσιμο ζητούμενο είναι να έχουν και ανάλογη συνέχεια. Υπάρχει ένα πλέγμα ενεργειών που πρέπει να γίνουν, ώστε ο ΕΦΚΑ να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των εργαζομένων του. Για να μπορέσει στη συνέχεια να κερδίσει και την εμπιστοσύνη των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων…