Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει πώς το Ισραήλ θα πρέπει να αναλάβει την «πλήρη ευθύνη για την ασφάλεια» στη Λωρίδα της Γάζας για αόριστο χρονικό διάστημα.
Αν και δεν είπε πώς το Ισραήλ στοχεύει σε πλήρη κατοχή της Γάζας, η δήλωση που έκανε στη συνέντευξή του στον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό ABC News μεταφράζεται απλά ως το τέλος της λύσης δύο κρατών, όπως έχει αναζητηθεί μέχρι στιγμής από τη διεθνή κοινότητα.
Ο Νετανιάχου δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες σχετικά με τις συνέπειες της άμεσης ευθύνης του Ισραήλ για την «ασφάλεια» στη Γάζα. Ένας τέτοιος ρόλος θα μπορούσε να σημαίνει εκτεταμένες ευθύνες: εκτός από τον στρατό και την αστυνομία, το Ισραήλ θα μπορούσε επίσης να επιμείνει στον άμεσο έλεγχο των τηλεπικοινωνιών, του Διαδικτύου και των μέσων ενημέρωσης. Αυτό θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει βασικούς κλάδους όπως η ενέργεια ή η ναυτιλία. Δεν είναι επίσης σαφές εάν ο Νετανιάχου σχεδιάζει τα ίδια μέτρα για τη Δυτική Όχθη.
Σε κάθε περίπτωση, ο Νετανιάχου στρέφεται ενάντια στη διεθνή κοινότητα, που έχει συμφωνήσει εδώ και καιρό ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μπορεί να επιλυθεί μόνο στη βάση της ύπαρξης δύο κρατών: οι Παλαιστίνιοι χρειάζονται το δικό τους, βιώσιμο, ανεξάρτητο κράτος και το Ισραήλ χρειάζεται αναγνώριση του δικαιώματος ύπαρξής του και εγγυήσεις ασφάλειας. Αυτά είναι και τα βασικά σημεία του «οδικού χάρτη» της διεθνούς κοινότητας. «Γη για την ειρήνη» – αυτή η φόρμουλα μόνο προσφέρει το κλειδί για την επίλυση της σύγκρουσης. Οτιδήποτε άλλο είναι χάσιμο χρόνου.
Η δημιουργία ενός ασφαλούς καταφύγιου για όλους τους Εβραίους του κόσμου – αυτός ήταν ο στόχος της διεθνούς κοινότητας μετά το Ολοκαύτωμα. Η ίδρυση ενός ξεχωριστού κράτους του Ισραήλ που θα δεχτεί όλους εκείνους που θέλουν να επιστρέψουν από την εβραϊκή διασπορά στη βιβλική περιοχή καταγωγής – αυτός ο πολιτικός στόχος, που διατυπώθηκε πολύ πριν από το Shoah, είναι επίσης δικαιολογημένος. Απαιτεί όμως και υποχρεώσεις βάσει του διεθνούς δικαίου.
Αυτό σημαίνει ότι το ίδιο δικαίωμα έχει και παλαιστινιακή πλευρά, για τους ανθρώπους που αποκαλούν επίσης την ίδια περιοχή πατρίδα για πάνω από 2.000 χρόνια.
Το Ισραήλ μπορεί να επιβιώσει μακροπρόθεσμα μόνο εάν υπάρχει στο πλευρό του μια ειρηνική Παλαιστίνη. Αυτό ονομάζεται δύο κράτη, αυτό ονομάζεται Παλαιστινιακό κράτος.
Οι Παλαιστίνιοι δεν θέλουν το δικό τους κράτος ως παραχώρηση από το Ισραήλ, αλλά ως δική τους αξίωση, βάσει του διεθνούς δικαίου.