Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1932. Ήταν 6 Ιουλίου όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να πάει τα ρολόγια μία ώρα μπροστά, για λόγους -τι άλλο; -οικονομίας. Με διαφορά φάσης, οι συνέπειες του αμερικανικού κραχ είχαν και στη χώρα φτάσει. Και «όταν η λαϊκή θέλησις επιθυμή την ώραν, με την οποίαν θα πληρώνη λιγώτερα στην Πάουερ, δεν μπορούν τα ωρολόγια να εξακολουθούν να δείχνουν την ώραν της Πάουερ. Οφείλουν να συμμορφωθούν προς την λαϊκήν θέλησιν». («Ώρα κατ’ αρεσκείαν», Παύλος Νιρβάνας στην «Εστία».)
Το μεταμεσονύκτιον βάλαν οι Ρωμιοί μία ώρα μπροστά τα ρολόγια τους, κι όπως έγραψε ο Τζογές στη «Βραδυνή», για πρώτη φορά μπορεί να πει κανείς ότι δεν είχανε μεσάνυχτα.
Δεν ξέρω πόσο έτσουξε αυτό ή το άλλο σχόλιο το αντικυβερνητικό για τη Βενιζελική ώρα, «ούτω θα γηράσωμεν κατά μίαν ώραν χωρίς και να την απολαύσωμεν, θα αποκτήσωμεν μιας ώρας πείραν και θα πληρώσωμεν φευ! τα χρέη μας μιαν ώραν ενωρίτερον. Και η Κυβέρνησις ακόμη θα χάση μίαν ώραν παραμονής εις την αρχήν».
Μία ώρα μπροστά σε μια χώρα στην οποία τα πράγματα δεν προχωρούσαν εύκολα.
Λόγια της ώρας, τρεις ημέρες μετά την επιστροφή σε χειμερινή. Και μη μου πείτε ότι περιμένατε πώς και πώς τη στιγμή. Αν το 1932 γκρίνιαζαν για τη θερινή, το 2023 η πλειονότητα αναρωτιέται πότε θα καταργηθεί η αλλαγή.
Υποτίθεται ότι θα έμπαινε τέλος στις εποχικές αλλαγές το 2019 στην Ε.Ε., αφού πρώτα αποφάσιζε κάθε κράτος-μέλος σε ποια ώρα θα μείνει. Η Κομισιόν βασιζόταν κυρίως στο αποτέλεσμα μιας διαδικτυακής διαβούλευσης, στην οποία απάντησαν 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι. Το 84% τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της αλλαγής και μάλιστα ψήφισε ώρα θερινή. Η Τουρκία από το 2016 μένει πιστή στην καλοκαιρία. Άλλωστε, οι αλλαγές επικρίνονται για επιπτώσεις στην υγεία. Δηλαδή, χωρίς κέρδος -οριακή η εξοικονόμηση ενέργειας- τραύματα, αύξηση κινδύνου για εγκεφαλικά ή εμφράγματα.
Στην Ε.Ε. έχουν πλέον άλλα δράματα. Ακόμη και σε αυτά, όμως, δεν έχουν καταφέρει να συγχρονίσουν τα ρολόγια και τα λόγια.