Ενικός ή πληθυντικός ; «Ανθρωπιστική παύση» ή « ανθρωπιστικές παύσεις» στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα ;
Ακούγεται τραγικό άλλα αυτή ήταν βασικά η διαφωνία που επί πέντε ολόκληρες ώρες διαπληκτίζονταν οι 27 ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο των Βρυξελλών, προκειμένου να καταλήξουν στο κοινό ανακοινωθέν.
Τελικά κέρδισε ο …πληθυντικός: Η ορολογία που υιοθετήθηκε ήταν έκκληση για «ανθρωπιστικές παύσεις».
Γιατί ο ενικός « ανθρωπιστική παύση», δηλαδή, θα μπορούσε να εκληφθεί ως οριστικό αίτημα της ΕΕ για κατάπαυση του πυρός. Και κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο να συμβιβαστεί με το μήνυμα υποστήριξης προς το Ισραήλ και το δικαίωμά του να υπερασπιστεί τον εαυτό του, όπως ισχυρίσθηκε ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
Αντίθετα, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ προσπάθησε μάταια να γίνει αναφορά για ανθρωπιστική «κατάπαυση του πυρός». Μόνο η Ιρλανδία και το Βέλγιο υιοθέτησαν την πρότασή του.
Διπλά στάνταρντ
Δεν πρόκειται φυσικά για διαφωνία περί διαγραμμάτων. Καταδεικνύει τις πολλαπλές ιδεολογικές διαιρέσεις όχι μόνο μεταξύ των θεσμών αλλά και μεταξύ των διαφόρων χωρών μελών. Δείχνει επίσης ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν διπλά μέτρα και σταθμά. Το Ισραήλ στο πλαίσιο της αυτοάμυνας μπορεί να συνεχίζει αδιακρίτως τους βομβαρδισμούς , προκαλώντας μέχρι τώρα τον θάνατο πάνω από 7.000 αμάχων, μεταξύ των οποίων και κάπου 2.360 παιδιών; Που φυσικά, ουδεμία σχέση είχαν με τη Χαμάς!
«Έγκλημα πολέμου» χαρακτήρισε η εκπρόσωπος του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ραβίνα Σαμντασάνι τον αποκλεισμό και τους βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών της Λωρίδας της Γάζας. «Η συλλογική τιμωρία του πληθυσμού της Γάζας, η στέρηση βασικών αγαθών, ηλεκτρισμού και νερού και οι βομβαρδισμοί πυκνοκατοικημένων περιοχών αποτελούν εγκλήματα πολέμου σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», είπε η εκπρόσωπος του ΟΗΕ.
Φωνή βοώντος στην «έρημο» των Βρυξελλών…
Οι «μαθητευόμενοι μάγοι» της Ευρώπης εμφανίζονται για άλλη μία φορά κατώτεροι των περιστάσεων. Δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στον ισχυρισμό τους ότι είναι δήθεν ισχυροί παράγοντες στην παγκόσμια πολιτική. Δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα δόγμα με το οποίο η Ευρώπη θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα αλλά και τις αξίες της στην παγκόσμια σκηνή.
Οι ηγέτες της ΕΕ συνεχίζουν να εξαπατούν τους εαυτούς τους και τους πολίτες τους ώστε να πιστεύουν ότι τα όπλα μπορούν να «φιμωθούν» με ιερατικές εκκλήσεις για σεβασμό του διεθνούς δικαίου.
Τα διπλωματικά εργαλεία της ΕΕ περιορίζονται στο να κουνάει το δάκτυλο ,σαν δάσκαλος στους μαθητές.
Στην πραγματικότητα, βέβαια; οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι μόνες με επιρροή στο Ισραήλ. Μόνο η Ουάσιγκτον θα μπορούσε ουσιαστικά να ζητήσει κατάπαυση του πυρός.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απαιτεί μεν σεβασμό στους νόμους του πολέμου, είναι θυμωμένος με τους Εβράιους εποίκους της Δυτικής Όχθης, αλλά επίσης δεν ζητά κατάπαυση του πυρός.
Αυτή η απροθυμία της Δύσης να δεσμευτεί για τη διακοπή των μαχών θεωρείται δυστυχώς σε μεγάλο μέρος του κόσμου ως ευθυγράμμιση με το εβραϊκό κράτος, τροφοδοτώντας τις αυξανόμενες κατηγορίες για «διπλά μέτρα και σταθμά». Κάτι που σημειίωσε εμφατικά η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας στο CNN, κατηγορώντας τη Δύση ότι δεν βάζει τους θανάτους Ισραηλινών και Παλαιστινίων στο ίδιο επίπεδο.
Αυτή η ακατανόητη έλλειψη προθυμίας να απαιτήσει η Δύση τον τερματισμό των μαχών, έστω και μόνο για να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολίτες, θα αφήσει βαρύ τραύμα. Και θα διευρύνει περαιτέρω το χάσμα μεταξύ της Δύσης και μέρους του Νότου.Σπρώχνοντας κι άλλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο στο «αντίπαλο στρατόπεδο»