Το κεφάλι επί πίνακι του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες αξιώνει το Ισραήλ. Ο λόγος; Ο Αντόνιο Γκουτέρες «τόλμησε» να απευθύνει έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την προστασία των αμάχων στον πόλεμο της Γάζας. Εξέφρασε την ανησυχία του για «σαφείς παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».
Συνέχισε λέγοντας το αυτονόητο: Η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου «δεν έγινε στο κενό. Ο παλαιστινιακός λαός έχει υποβληθεί σε μια καταπιεστική κατοχή για 56 χρόνια….Και αυτές οι τρομερές επιθέσεις δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού».
Άστραψαν και βρόντηξαν οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, ζητώντας ούτε λίγο ούτε πολύ την παραίτηση του ΓΓ του ΟΗΕ. Επειδή -όπως είπε πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη- ο ΓΓ δείχνει «κατανόηση για μια εκστρατεία μαζικής δολοφονίας παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων». Άρα «δεν είναι κατάλληλος να ηγηθεί του ΟΗΕ».
Την ίδια ώρα το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δεν θα χορηγεί βίζα σε αξιωματούχους του ΟΗΕ που θέλουν να επισκεφθούν τη χώρα! Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Χαμάς, στην επίθεσή της εναντίον Ισραηλινών αμάχων, διέπραξε πολυάριθμες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και ότι τα μέλη της είναι ένοχα για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Οι κανόνες που διέπουν την συμπεριφορά των εμπολέμων και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, γνωστό και ως «jus in bello», δεν πρέπει να συγχέεται με το «Jus ad bellum» , το οποίο ρυθμίζει τους νόμιμους λόγους ενός κράτους για τη διεξαγωγή πολέμου. Αυτή η διάκριση είναι πολύ σημαντική και σχεδιάστηκε για να διαχωρίσει τους λόγους των μαχόμενων από τη συμπεριφορά τους στο πεδίο.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Χαμάς παραβίασε κάθε κανόνα πολέμου, με την αδιάκριτη δολοφονία αμάχων στις πόλεις και τα κιμπούτς στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Αλλά και το δημοκρατικό Ισραήλ παραβιάζει επίσης το πρώτο πρωτόκολλο των Συμβάσεων της Γενεύης του 1977 που απαγορεύει «την επίθεση, την καταστροφή, την αφαίρεση ή την παύση χρήσης αγαθών που είναι απαραίτητα για την επιβίωση του άμαχου πληθυσμού, όπως τρόφιμα και αποθέματα πόσιμου νερού».
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η πλήρης πολιορκία είναι απαραίτητη γιατί διαφορετικά οι πόροι που προορίζονται για τον άμαχο πληθυσμό θα κατέληγαν στα χέρια της Χαμάς. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, η ανάγκη να μην λιμοκτονήσει ο πληθυσμός παραμένει κυρίαρχη. Αυτό είπε ως όφειλε, άλλωστε, ο ΓΓ του ΟΗΕ.
Σύμφωνα όμως με την οπτική του Ισραήλ, οποιαδήποτε κριτική μπορεί να εκληφθεί ως ένα «νεύμα κατανόησης» προς τη Χαμάς. Λες και αν σταματήσει η κριτική , θα εξαφανιστούν οι εικόνες φρίκης από τα σκοτωμένα παιδιά στη Γάζα. Σύμφωνα με τη Unisef ,2.360 παιδιά έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες 18 ημέρες στη Γάζα. Άλλα 5.364, έχουν τραυματιστεί και το μακελειό συνεχίζεται. «Οι δολοφονίες και ο ακρωτηριασμός παιδιών, οι επιθέσεις σε νοσοκομεία και σχολεία και η άρνηση της ανθρωπιστικής πρόσβασης ,συνιστούν σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών», λέει η Αντέλ Χοντρ, περιφερειακή διευθύντρια της UNICEF για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Κάπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν νερό να πιούνε. Τα μισά από αυτούς είναι παιδιά, που φυσικά και δεν φταίνε για τα εγκλήματα της Χαμάς.
Τα παιδιά αυτά έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με τα παιδιά στο Ισραήλ και γι` αυτό όλοι μας καταδικάσαμε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου. Όπως καταδικάζουμε τις επιθέσεις εναντίον παιδιών και αμάχων σε όλον τον κόσμο.
Ίσως να είναι δύσκολο για τους φίλους μου στο Ισραήλ να καταλάβουν γιατί τύποι σαν εμένα δεν καταλαβαίνουν τις εξηγήσεις που δίνει η κυβέρνηση Νετανιάχου.
Ανατριχιάζω όμως, όταν σκέφτομαι πώς θα αντιδρούσα αν στη θέση αυτών των παιδιών στη Γάζα, ήταν τα εγγόνια μου. Όπως και τα εγγόνια και τα παιδιά που δεν είχαν τη …γεωγραφική ατυχία να γεννηθούν σε αυτή την μικροσκοπική λωρίδα γης ,στη Μέση Ανατολή…