Όταν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταδίκασε – και καλά έκανε- την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, όλοι επιδοκίμασαν την στάση της.
Κατόπιν η πρόεδρος της Κομισιόν επισκέφθηκε το Ισραήλ εκφράζοντας σαφέστατα την στήριξή της, παραλείποντας ωστόσο να αναφερθεί στους αμάχους της Γάζας. Κυρίως, απέτυχε παταγωδώς η κ. φον ντερ Λάιεν να υπερασπιστεί το ανθρωπιστικό και διεθνές δίκαιο.
Το Politico έγραφε την περασμένη εβδομάδα πως οι Βρυξέλλες «καπνίζουν» εναντίον της «βασίλισσας» της Κομισιόν. Μάλιστα φτάσαμε και στο σημείο να αντιδράσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοσέπ Μπορέλ, ο οποίος για πρώτη ίσως φορά επέκρινε την πρόεδρο της Κομισιόν: «Η Φον ντερ Λάιεν, δεν δικαιούται να εκπροσωπεί τις απόψεις της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, οι οποίες συνήθως συντονίζονται μεταξύ των χωρών μελών».
Άλλωστε όπως ορίζεται από το καταστατικό της ΕΕ ο/η Πρόεδρος, σε αντίθεση με ένα κανονικό αρχηγό κυβέρνησης, δεν σχηματίζει εξωτερική πολιτική.
Σαν να μην έφταναν αυτά, περίπου 800 μέλη του προσωπικού της ΕΕ προέβησαν σε μια ασυνήθιστη πράξη υπογράφοντας επιστολή κατά της φον ντερ Λάιεν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας για να διαμαρτυρηθούν για αυτό που οι ίδιοι χαρακτηρίζουν «αδικαιολόγητη μεροληψία προς το Ισραήλ στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς».
Από ό,τι φαίνεται η κ. φον ντερ Λάιεν δεν επηρεάστηκε: κατά την επίσκεψή της στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ τόνισε ότι οποιαδήποτε ισραηλινή άμυνα κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χαμάς πρέπει να είναι «σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο», δεν ανέφερε ξανά το παλαιστινιακό κράτος και αντ’ αυτού απλώς αναφέρθηκε στην απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια.
Η κ. φον ντερ Λάιεν αναμφισβήτητα είναι η νούμερο 1 σύμμαχος της Ουάσινγκτον εντός της Ένωσης. Το έχει αποδείξει και με το ταξίδι στην Κίνα την άνοιξη, μαζί -και χώρια- με τον Εμανουέλ Μακρόν. Αν δεν διεκδικούσε 2η θητεία στην Κομισιόν, δεν θα ήταν απίθανο να είναι υποψήφια για τη θέση του κ. Στόλτενμπεργκ στο ΝΑΤΟ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η κ. φον ντερ Λάιεν ενεργεί αυτοβούλως και ίσως πέραν των αρμοδιοτήτων της. Θυμίζουμε άλλωστε και την «προεδρική» της στάση στην πανδημία, αλλά και τα διαβόητα μηνύματα μέσω WhatsApp με τον κ. Μπουρλά της Pfizer, τα οποία προκάλεσαν και τη σφοδρή αντίδραση του Ευρωκοινοβουλίου.
Πέραν τούτων, η στάση της ΕΕ στη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς είναι βαθιά προβληματική: οι συνεχείς παλινωδίες αναφορικά με την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα (πρώτα αξιωματούχοι είπαν ότι θα διακοπεί, μετά άρον άρον η κ. φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι θα τριπλασιαστεί), θέτουν ζήτημα αξιοπιστίας.
Και όλα αυτά λίγους μήνες πριν τις Ευρωεκλογές του 2024 όπου σύσσωμοι θεσμοί και Ευρωβουλευτές καλούν τον κόσμο να πάει να ψηφίσει…
Διαβάστε ακόμη