Ο «Γκουρού» της παγκόσμιας τραπεζικής, ο επικεφαλής της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον, προειδοποίησε ότι μπορεί και να ζούμε την «πιο επικίνδυνη περίοδο που έχει δει ο κόσμος εδώ και δεκαετίες». Όπως είπε, οι δύο παράλληλοι πόλεμοι, σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, ενδέχεται να έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις στις αγορές ενέργειας και τροφίμων, στο παγκόσμιο εμπόριο και στις γεωπολιτικές σχέσεις.
Ο «Γκουρού» της οικονομικής απαισιοδοξίας, ο Νουριέλ Ρουμπινί, προειδοποίησε από την πλευρά του ότι οι αγορές υποτιμούν τις πιθανές συνέπειες του πολέμου Ισραήλ Χαμάς και προέβλεψε ότι εάν διευρυνθεί η ζώνη της σύγκρουσης τότε ο κόσμος μπορεί να βρεθεί απέναντι σε ένα «σοκ στασιμοπληθωρισμού» και οι κεντρικές τράπεζες απέναντι «σε ένα τεράστιο δίλημμα».
Και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, συνόψισε τη νέα απειλή λέγοντας: «Η παγκόσμια οικονομία έχει μπει σε ταραγμένους καιρούς γιατί οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι ο πραγματικός οικονομικός κίνδυνος».
Και οι τρεις κινήθηκαν δύο κλίμακες πάνω από τα επίπεδα κινδύνου που βλέπουν -ή δεν θέλουν να δουνγια την παγκόσμια οικονομία από τη σύρραξη στη Μέση Ανατολή οι περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις και οργανισμοί. Ενδεχομένως διότι και οι τρεις βλέπουν πέρα από το manual της συμβατικής οικονομικής πολιτικής και διαπιστώνουν ότι ο κόσμος μπαίνει σε μια νέα πραγματικότητα: σε μια πολεμική οικονομία μακράς διάρκειας και πολλαπλών πηγών γεωπολιτικής έντασης.
Σ’ αυτή την οικονομία τα manual του παρελθόντος, είτε στη νομισματική είτε στη δημοσιονομική πολιτική, μπορεί να αποδειχθούν όχι μόνον άσφαιρα αλλά και επικίνδυνα. Και αποτελεί ερώτημα εάν αυτό θα το προσμετρήσουν η Fed και η ΕΚΤ στις επόμενες αποφάσεις τους για τα επιτόκια, καθώς και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στις διαπραγματεύσεις τους για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας. Πρόκειται για ερώτημα που μπορεί να έχει ακόμη και υπαρξιακά χαρακτηριστικά, ειδικά στην Ευρώπη, όπου το ΔΝΤ βλέπει αναιμική ανάπτυξη μόλις 0,7% το 2024 και η Scope Ratings προεξοφλεί ρεκόρ επιχειρηματικών λουκέτων την επόμενη διετία.