Skip to main content

Κροίσος χωρίς… λεφτά

TWITTER

Ο Τσάρλς Φίνεϊ είχε δηλώσει πως θέλει να δώσει όλη του την περιουσία.

Διάβασα για τον γνωστό-άγνωστο του επιχειρείν, που έφυγε στα 92 του χρόνια από τη ζωή. Γνωστό για την αυτοκρατορία των Duty Free, άγνωστο στο ευρύ κοινό, γιατί απέφευγε την προβολή. Χαμηλοί τόνοι, «να ξέρεις να σταθείς», με τη μόστρα να απορείς, με τις κινήσεις σου να ομιλείς.

Ψιλά γράμματα γι’ αυτούς που, μόλις γεμίσουν τα πουγκιά, μάθουν μερικούς κανόνες της γραμματικής και δουν μερικά σαλέ στα ορεινά, χειροτονούνται κατηγορίας πρώτης. Πλην, κύριε, άλλο χρήμα κι άλλο του αστού το ποίημα. Τόσο πολύς καπνός γεμίζει τα κεφάλια και θολώνει τα κιάλια, ώστε δεν εννοείτε ποιο και πόσο χάσμα τα διαχωρίζει. Είναι συνταγή ζαχαροπλαστικής, που σημαίνει ακραία γνώση αναλογιών. Μέτρο, ώστε να ξεφεύγεις του μέτρου, μόνο στα «θέλω».

Ο Τσάρλς Φίνεϊ είχε δηλώσει πως θέλει να δώσει όλη του την περιουσία. Τα κατάφερε, χωρίς τυμπανοκρουσίες, προ τριετίας. Σύμφωνα με το Forbes, δώρισε ανώνυμα τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες πάνω από 8 δισ. δολάρια, σε πανεπιστήμια, νοσοκομεία, επιστημονικές έρευνες, ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειρηνευτικές πρωτοβουλίες και δεκάδες άλλους θεσμούς, μέσω του ιδρύματός του Atlantic Philanthropies, το οποίο και έκλεισε.

Αποστολή εξετελέσθη. Σε ένα ενοικιαζόμενο διαμέρισμα, στο Σαν Φρανσίσκο, με τη δεύτερη σύζυγό του ευρέθη και ησύχως στις 9 Οκτωβρίου από τα εγκόσμια αποπέμφθη. Διακριτικά, όπως ξεφόρτωνε λεφτά. Με ανώνυμες επιταγές, για να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητα του δωρητή. Ακούω ήδη τον αντίλογο. Θα είχε μεγάλη φοροαπαλλαγή. Όχι, καθότι οι οργανισμοί του είχαν έδρα τις Βερμούδες. Οι νόμοι στις ΗΠΑ απαιτούν την αποκάλυψη των στοιχείων των δωρητών.

Διαβάζω ότι ήταν αυτοδημιούργητος, με ιρλανδικές ρίζες, που μεγάλωσε σε μια φτωχή καθολική οικογένεια στο Νιου Τζέρσι. Μπήκε στις επιχειρήσεις αφορολόγητων ειδών, απλώθηκε, δικτυώθηκε, επένδυσε, σε ανέσεις έζησε, ώσπου βαρέθηκε (;), σε αμφιβολίες μπλέχτηκε και σταδιακά από λιμουζίνες, κοσμικά και πολυτέλειες αποδεσμεύτηκε. «Έχω φτάσει στο συμπέρασμα ότι τα χρήματα και όσα μπορούν να αγοράσουν δεν μου λένε τίποτε». Προφανώς κάτι έλεγαν στην πρώην σύζυγό του, στην οποία έδωσε πέρα από λεφτά και τα επτά-οκτώ σπίτια του. Δεν ξέρω αν άφησε κάτι και στα πέντε του παιδιά. Οι επιρροές, πάντως, είναι μια καλή μαγιά.