Skip to main content

Θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή;

REUTERS/Mohammed Salem

Πρωτόγνωρες και από την άποψη των ανθρώπινων απωλειών.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι αυτός ο πόλεμος «θα είναι μακρύς και δύσκολος» («long and difficult») και «θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή». Διαφορετικά απ’ ό,τι προσδοκούσε προ λίγων ημερών, όταν πρόβαλε από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ τον χάρτη μίας «Νέας Μέσης Ανατολής». Όπως είχε πει, η επικείμενη συμφωνία Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας μπορεί να αλλάξει όλο τον χάρτη της Μέσης Ανατολής, κάνοντας το Ισραήλ «γέφυρα ειρήνης και ευημερίας».

Ισχυρίστηκε πως πλάι σε αυτή, «που είναι πιθανό να υπογραφεί επί της προεδρίας Μπάιντεν», είναι «πιθανή μία ειρηνευτική συμφωνία» με τους Παλαιστίνιους «εάν σταματήσουν τα ψέματα» και «αποδεχθούν γνήσια το κράτος του Ισραήλ» και «σταματήσει η κατάρα ενός πυρηνικού Ιράν». Το «πλάι» στη νέα επιδιωκόμενη συμφωνία του Αβραάμ δεν είναι τυχαίο. Είναι ενδεικτικό της αντίληψης, που αντιμετωπίζει το Παλαιστινιακό ως παράρτημα μίας ευρύτερης διαδικασίας. Το σημαντικό, όμως, στις σημερινές πρωτόγνωρες συνθήκες, είναι ένα ενδεχόμενο γενίκευσης της σύρραξης.

Πρωτόγνωρες και από την άποψη των ανθρώπινων απωλειών. Στον Πόλεμο του 1967, «που θα έθετε τέλος σε όλους τους πολέμους στη Μέση Ανατολή», από τους πλέον σύντομους, των έξι ημερών, με τους στρατούς της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Συρίας, οι νεκροί του Ισραήλ ήταν λιγότεροι από 1.000. Με βάση τον χθεσινό απολογισμό, νωρίς το απόγευμα, στο Ισραήλ έχουν χάσει τη ζωή τους από τις επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς το Σάββατο περίπου 1.000 άνθρωποι. Η επιχείρηση σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου δεν χωρά αμφιβολία ότι θα κοκκινίσει δρόμους.

«Θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή»; Θα αλλάξει σίγουρα ζωές. Ισραηλινών και Παλαιστίνιων. Κι αυτό είναι ήδη ήττα. Στρατηγικά είναι ένας κύκλος που ανεβαίνει, χωρίς ποτέ να κατορθώνει να ολοκληρωθεί, μια σπείρα.

«Τι σημαίνει ήττα; Για το Ισραήλ η ήττα είναι αδιανόητη, αφού θα σήμαινε την καταστροφή των ελπίδων και των ονείρων πολλών αιώνων. Αντίθετα, για τους Άραβες η ήττα δεν είναι τίποτα άλλο από την απώλεια ενός στρατεύματος. Εντός έξι ετών θα έχουν έναν άλλο στρατό» (Ben-Gurion, 25 Μαΐου 1967).