Η επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ δεν έχει προηγούμενο, είναι ό,τι πιο σαρωτικό έχει γνωρίσει η περιοχή μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ. Άνευ προηγουμένου είναι και ο αιφνιδιασμός που δέχθηκαν οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες- παράμετρος που θα παίξει τον ρόλο της στην απάντηση του Τελ Αβίβ. Όσο πιο ταπεινωμένο νιώθει το Ισραήλ, και δη το Ισραήλ του Νετανιάχου, τόσο πιο σκληρή θα είναι και η πολεμική αντίδραση επί του πεδίου. Με δεδομένη δε την κατά κράτος στρατιωτική υπεροχή των ισραηλινών δυνάμεων, η ισοπέδωση της Γάζας δείχνει αναπόδραστη, κι αυτό το γνώριζε και η ίδια η Χαμάς πριν εξαπολύσει την επίθεσή της.
Το ερώτημα είναι εάν αυτή η σκληρή αντίδραση μπορεί να πυροδοτήσει γενική γεωπολιτική έκρηξη στη Μέση Ανατολή και η απάντηση θα δοθεί μόνον όταν ξεκαθαριστεί εάν, και σε ποιον βαθμό, στην επιχείρηση της Χαμάς υπήρχε εμπλοκή του Ιράν.
Για τους περισσότερους αναλυτές η παρουσία της Τεχεράνης στο δράμα είναι οφθαλμοφανής κι έχει ως πρώτο στόχο τον τορπιλισμό της προσέγγισης Σαουδικής Αραβίας – Ισραήλ.
«Για το Ιράν, ήταν καιρός να δείξει ότι η επιρροή του κατά μήκος της παλαιστινιακής διαχωριστικής γραμμής είναι ισχυρότερη από ποτέ, καθώς οι συνομιλίες ΗΠΑ – Ισραήλ – Σαουδικής Αραβίας κέρδιζαν έδαφος» γράφει η «Al Monitor», ενώ η Γκιόρα Έιλαντ, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ, λέει στο Bloomberg:
«Δεν μπορώ να αποκλείσω έναν πόλεμο σε πολλαπλά πεδία καθώς υπάρχει πολύ σοβαρή απειλή για το κράτος του Ισραήλ».
Το εύρος αυτού του πολέμου θα το καθορίσει σε μεγάλο βαθμό η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών. Προσώρας, και με δεδομένη την εμπλοκή και της (ιρανικής επιρροής) Χεζμπολάχ στη σύγκρουση, ελάχιστοι θεωρούν ότι η Ουάσιγκτον θα ζητήσει από το Ισραήλ αυτοσυγκράτηση. Κι ακόμη λιγότεροι πιστεύουν ότι στα όσα θα ακολουθήσουν θα υπάρξει έλεος είτε για τους αμάχους του Ισραήλ, είτε για τους απόκληρους Παλαιστινίους της Γάζας – του μεγαλύτερου στρατοπέδου συγκέντρωσης στη σύγχρονη ιστορία αυτού του πλανήτη.