Skip to main content

Η Χαμάς «ταχυδρόμος» του Ιράν

REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς ξεπερνά τη μακροχρόνια αντιπαράθεση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Πολλοί ερμηνεύουν την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ ως απάντηση στη σκληρή Ισραηλινή πολιτική απέναντι στους Παλαιστίνιους εδώ και δεκαετίες,  μπροστά στην αδιαφορία του υπόλοιπου κόσμου.

Η πρώτη και στοιχειώδης πρόθεση της Χαμάς ήταν να φέρει τον πιο άγριο τρόμο στην καρδιά του Ισραήλ: Δεκάδες καλά οπλισμένοι και εκπαιδευμένοι ένοπλοι εισέβαλαν σε πολλά κέντρα πολιτών για να σκοτώσουν ή να απαγάγουν όποιον εύρισκαν μπροστά τους.

Μόνο που η  αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς ξεπερνά τη μακροχρόνια αντιπαράθεση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Η Χαμάς βλέπει την κατάσταση των Παλαιστινιπων στη Γάζα να επιδεινώνεται δραματικά, λόγω του Ισραηλινού αποκλεισμού.

Και θέλει να δείξει ότι είναι ο ηγέτης του παλαιστινιακού εθνικού κινήματος. Θέλει να δείξει  ότι η  μετριοπαθής Φατάχ που κυριαρχεί στη Δυτική Όχθη, δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τους Παλαιστίνιους και μόνο η Χαμάς μπορεί να το κάνει . Και ότι όχι μόνο μπορεί να προστατεύσει  τους Παλαιστίνιους, αλλά επίσης να σχεδιάζει  και να πραγματοποιεί  επιθέσεις στο Ισραήλ.

Πέρα από το γεγονός ότι η δολοφονία αμάχων δεν δικαιολογείται ποτέ, το μέγεθος και ο χρόνος που επιλέχτηκε για τη «θεαματική» αυτή επιχείρηση της Χαμάς, δείχνουν όμως και έναν γεωπολιτικό παράγοντα κρίσιμης σημασίας: την τελική προσπάθεια εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας.

Μια τέτοια πιθανότητα εγείρει την έντονη ανησυχία του Ιράν και των συμμάχων του στην περιοχή της Μέσης Ανατολής -της Χαμάς και της λιβανικής Χεζμπολάχ, σε πρώτη φάση. Η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ είναι το αποτέλεσμα ενός εξελιγμένου στρατιωτικού σχεδίου που είχε την στρατιωτική υποστήριξη του Ιράν.

Προκύπτει από την επιθυμία της Τεχεράνης να εμποδίσει με τη βία μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ του εβραϊκού κράτους και της Σαουδικής Αραβίας. Ηταν ένα μήνυμα της Τεχεράνης στο Ριάντ .

Τώρα, η έκρηξη βίας απειλεί να εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής.

Πέρα από τον κίνδυνο τεράστιων ανθρωπίνων απωλειών, οι πολιτικές συνέπειες δεν μπορούν να είναι άλλες από την αστάθεια στην παραδοσιακά πιο εύφλεκτη περιοχή του πλανήτη. Αλλά και η ενίσχυση των πιο ακραίων θέσεων που θεωρούν την ειρήνη όχι μόνο ανέφικτη, αλλά μάλλον μια ανεπιθύμητη λύση σε μια σύγκρουση που έχει εδραιωθεί εδώ και 56 χρόνια. Παρακολουθώ αυτή τη σύγκρουση εδώ και δεκαετίες και δεν μπορώ να δω ένα τέλος. Δεν βλέπω έναν πόλεμο που μπορεί να κερδηθεί.

Η Χαμάς έχει αναπτύξει πρωτοφανή μέσα και έχει προκαλέσει τεράστιες απώλειες στο Ισραήλ. Θα υποστεί τρομερά αντίποινα.

Απαιτείται επειγόντως μια αποτελεσματική διεθνής μεσολάβηση για να σταματήσει το λουτρό αίματος και η επέκτασή του σε περιοχές όπως η Δυτική Όχθη.

Ηδη καταγράφονται συγκρούσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και βομβαρδισμοί στα σύνορα με τον Λίβανο που θα προκαλούσαν μια κατάσταση εκτός ελέγχου.

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς έχουν ισχυρούς συμμάχους στους οποίους πέφτει αυτή η αναπόφευκτη ευθύνη. Αλλά είναι επίσης επείγον να αντιμετωπιστεί μια σύγκρουση στην οποία ο κόσμος έχει συνηθίσει. Το επείγον είναι να σωπάσουν τα κανόνια, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι να βρεθεί μια βιώσιμη και δίκαιη λύση ώστε να σιωπήσουν για πάντα.Και αυτό σημαίνει να αναγνωριστεί και στους Παλαιστίνιους το δικαίωμα να έχουν τη δική τους,ελεύθερη πατρίδα.