Τα υψηλά επιτόκια που ενέσκηψαν στην οικονομία το τελευταίο 15μηνο φρενάρουν, εκτός από την κατανάλωση, την επιχειρηματική και την επενδυτική δραστηριότητα, καθώς ανεβάζουν το κόστος και το ρίσκο.
Η επιχειρηματική δραστηριότητα, όμως, έχει και ένα σχεδόν μόνιμο βαρίδι, το οποίο σταδιακά διογκώνεται.
Πρόκειται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ, το άθροισμα των οποίων υπερβαίνει τα 150 δισ. ευρώ και αγγίζει το 70% του ΑΕΠ. Αν προστεθούν και τα χρέη προς τις τράπεζες, το σύνολο εκτοξεύεται σε εφιαλτικά επίπεδα.
Κοινή συνισταμένη των αιτημάτων όλων των παραγωγικών φορέων είναι μια νέα ρύθμιση των χρεών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, με περισσότερες δόσεις και χωρίς αποκλεισμούς.
Το πρόσφατο άνοιγμα των ρυθμίσεων για πληρωμή των χρεών σε έως 36-72 και 120 δόσεις απέτυχε, καθώς ελάχιστοι οφειλέτες πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια επανυπαγωγής. Έτσι, έμειναν εκτός χιλιάδες οφειλέτες και απειλούνται με αναγκαστικά μέτρα από την ΑΑΔΕ και το ΚΕΑΟ, αφού η ένταξή τους στην πάγια ρύθμιση των 24/48 δεν έχει νόημα, καθώς δεν μπορούν να την τηρήσουν.
Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δηλώνει πως δεν θα γίνει νέα ρύθμιση γιατί θα ήταν ενάντια στην «κουλτούρα των πληρωμών». Πρόκειται για έναν όρο που επέβαλε η τρόικα την περίοδο των μνημονίων και το μόνο που κατάφερε ήταν η διόγκωση των χρεών σε επίπεδα-ρεκόρ.
Σήμερα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία υπερβαίνουν τα 105,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σε ρυθμίσεις είναι χρέη μόλις 5 δισ. ευρώ. Τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ είναι 46,6 δισ. ευρώ και σε ρυθμίσεις βρίσκονται χρέη 4,6 δισ. ευρώ.
Συνολικά, αρρύθμιστα είναι χρέη ύψους 140 δισ. ευρώ, τα οποία η ΑΑΔΕ και το ΚΕΑΟ τα διεκδικούν με κατασχέσεις καταθέσεων και ακινήτων. Είναι όμως δυνατή η πραγματοποίηση κατασχέσεων για οφειλές 140 δισ. ευρώ; Η ρεαλιστική απάντηση είναι όχι, για πολλούς λόγους.
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα κληθεί να λύσει τον γόρδιο δεσμό, καθώς -όπως φαίνεταιη «κουλτούρα των πληρωμών» συγκρούεται με την αδήριτη πραγματικότητα.