Skip to main content

Νέα αυτοδιοικητικά ήθη

Nikos Libertas / SOOC

Οι διαξιφισμοί μεταξύ των υποψηφίων καταγράφονται υποτονικοί. Περιορισμένου βεληνεκούς και οι κομματικές παρεμβάσεις. Οι τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές κορόνες μεταξύ των διεκδικούντων πόστα στην τοπική αυτοδιοίκηση κυριολεκτικά λείπουν από τον ορίζοντα. Τα φώτα της δημοσιότητας «κλέβουν» άλλα θέματα...

Βρισκόμαστε μόλις δύο 24ωρα πριν από τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές, με το προεκλογικό θερμόμετρο για πρώτη φορά στα… χρονικά να μη χτυπάει κόκκινο.

Οι διαξιφισμοί μεταξύ των υποψηφίων καταγράφονται υποτονικοί. Περιορισμένου βεληνεκούς και οι κομματικές παρεμβάσεις. Οι τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές κορόνες μεταξύ των διεκδικούντων πόστα στην τοπική αυτοδιοίκηση κυριολεκτικά λείπουν από τον ορίζοντα. Τα φώτα της δημοσιότητας «κλέβουν» άλλα θέματα…

Θα έλεγε κανείς ότι σε αυτές τις εκλογές τα πάντα κινούνται στον αυτόματο. Ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην προεκλογική μάχη έχουν αποδεχθεί εκ των προτέρων τη μοίρα τους, καλή ή κακή. Έχουν δεχθεί ότι ανατροπές δεν θα υπάρξουν(;). Προεξοφλούν τα αποτελέσματα και… απλώς προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα.

Βέβαια, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, υποψήφιοι δηλαδή οι οποίοι ταράσσουν, μερικώς, τα νερά της πολιτικής πιάτσας. Όχι, όμως, τόσο ώστε να ξυπνούν το κοινό, συνολικά.

Το κλίμα παραμένει υποτονικό. Ίσως, μάλιστα, κάποιοι… ξεχαστούν την Κυριακή και δεν προσέλθουν στις κάλπες ή το θεωρήσουν μη αναγκαίο, απέχοντας συνειδητά.

Είθισται, εξάλλου, η αποχή από τις εκλογικές διαδικασίες να είναι αισθητά υψηλή στην Ελλάδα και αυτό από μόνο του λέει πολλά. Καταδεικνύει την απόσταση που χωρίζει εν γένει τους πολιτικούς από το εκλογικό σώμα. Την αποστασιοποίησή τους από τα καθημερινά των πολιτών, από τα προβλήματά τους, από μια κανονικότητα που μόνο οι ίδιοι οι πολίτες είναι σε θέση να γνωρίζουν.

Εξάλλου, πόσες φορές δεν είδαμε στο παρελθόν τοπικούς άρχοντες να νοικοκυρεύουν την περιοχή τους λίγες μέρες, έστω λίγες εβδομάδες, πριν από τις εκλογές, προκαλώντας με τη στάση τους το κοινό αίσθημα;

Το ξημέρωμα της Δευτέρας θα μας βρει με νέους δημάρχους και περιφερειάρχες. Ευχόμαστε και με νέα ήθη, που τόσο έχουμε ανάγκη, στην τοπική αυτοδιοίκηση.