Skip to main content

Η «κόπωση» των συμμάχων

Ο πόλεμος στην Ουκρανία λογικά αναβαθμίζεται ως βασικό πολιτικό θέμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ και τα μηνύματα που έρχονται και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού δεν είναι ενθαρρυντικά.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αυξομειώσεις στην ένταση και τις μεθόδους που ακολουθούνται ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Και όπως όλα δείχνουν, ο πόλεμος θα έχει διάρκεια μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις. Και εδώ ακριβώς αρχίζουν τα προβλήματα. Οι Δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου έχουν ήδη αρχίσει να νιώθουν «κόπωση», καθώς καλούνται διαρκώς να αποστέλλουν βοήθεια -οικονομική και στρατιωτική- χωρίς να βλέπουν απτά αποτελέσματα επί του πεδίου των μαχών και τη Ρωσία να δείχνει απτόητη από τις κυρώσεις εναντίον της. Και η βοήθεια αυτή έρχεται με κόστος στους προϋπολογισμούς, σε μια εποχή που τα δημοσιονομικά περνούν σε φάση περιοριστική και οι οικονομίες επιβραδύνουν.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία λογικά αναβαθμίζεται ως βασικό πολιτικό θέμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ και τα μηνύματα που έρχονται και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού δεν είναι ενθαρρυντικά. Το μέτωπο που άνοιξε ανάμεσα στο Κίεβο και μερικές πρωτεύουσες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης με αφορμή τις εξαγωγές σιτηρών ήταν η αρχή. Στη Σλοβακία νικητής των βουλευτικών εκλογών ανακηρύχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Φίτσο, του οποίου οι θέσεις για το ουκρανικό ζήτημα είναι ξεκάθαρα αρνητικές. Όμως η πιο σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε στην Ουάσιγκτον με την απόφαση του Κογκρέσου να «παγώσει» τη βοήθεια προς την Ουκρανία, προκειμένου να πετύχει έναν συμβιβασμό για τα δημοσιονομικά. Ο Λευκός Οίκος έσπευσε να δηλώσει πως θα διορθώσει γρήγορα αυτό το πρόβλημα και οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ σπεύδουν στο Κίεβο για μια τακτική σύνοδο που σκοπό έχει να διατυμπανίσει την ομοφωνία πίσω από την ευρωπαϊκή στήριξη. Σημαντική κίνηση, αλλά δεν αρκεί. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί ξεκάθαρα πλέον ένα από τα βασικότερα ζητήματα πολιτικής αντιπαράθεσης εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2024 στις ΗΠΑ. Και η στάση των Ρεπουμπλικάνων -παρά τις εσωκομματικές διαφωνίες- δείχνει πως θα χρησιμοποιήσουν το θέμα της χρηματοδότησης του πολέμου για να επιβαρύνουν ένα ήδη αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην αμερικανική κοινωνία αναφορικά με την οικονομική πολιτική του προέδρου Μπάιντεν. Προβλέπεται δύσκολος χειμώνας σε όλα τα μέτωπα.