Τη Δευτέρα ενεργοποιείται το Κέντρο Βεβαίωσης και Είσπραξης Αττικής (ΚΕΒΕΙΣ), η νέα εισπρακτική υπηρεσία της ΑΑΔΕ, που θα αναλάβει το δύσκολο έργο της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.
Η νέα υπηρεσία θα επιστρατεύσει ως όπλα τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς έναντι των οφειλετών, ώστε να τους αναγκάσει να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.
Ωστόσο, το έργο της δεν είναι απλά δύσκολο, αλλά εντάσσεται στη σφαίρα του αδύνατου. Μια γρήγορη ματιά στο χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει το ΚΕΒΕΙΣ αναδεικνύει τις δυσκολίες.
Το ληξιπρόθεσμο χρέος προς την εφορία ανέρχεται σε 105 δισ. ευρώ, ενώ ως οφειλέτες του Δημοσίου εμφανίζονται, ούτε λίγο ούτε πολύ, οι μισοί φορολογούμενοι ή περισσότεροι από 4 εκατομμύρια ΑΦΜ. Πρόκειται ασφαλώς για εφιαλτικά μεγέθη, που δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμα.
Παρόμοια αναγκαστικά μέτρα με αυτά που θα δρομολογήσει από τη Δευτέρα το ΚΕΒΕΙΣ λαμβάνονται και σήμερα, αλλά δεν αποδίδουν και δεν «πείθουν» τους οφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους.
Η αιτία είναι πως οι υφιστάμενες διαθέσιμες ρυθμίσεις των 24/48 δόσεων δεν επαρκούν.
Έτσι, από τα 105 δισ. ευρώ, σε ρυθμίσεις βρίσκονται χρέη μόλις 5 δισ. ευρώ. Οι υπόλοιπες οφειλές, ύψους 100 δισ. ευρώ, είναι αρρύθμιστες και η ΑΑΔΕ τις διεκδικεί με αναγκαστικά μέτρα κατά των υπόχρεων.
Όμως η πρακτική αυτή αποδεικνύεται αναποτελεσματική, καθώς τα χρέη όχι μόνο δεν μειώνονται αλλά αυξάνονται.
Οι οφειλέτες σίγουρα δεν θέλουν να έχουν πίσω τους την εφορία και θα ρύθμιζαν την καταβολή των χρεών τους αν μπορούσαν. Από την άλλη, η ΑΑΔΕ γνωρίζει πως είναι πρακτικά απίθανο να επιβληθούν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί στους μισούς φορολογούμενους για χρέη 105 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, η αγορά ζητεί νέα, πιο γενναία ρύθμιση, αλλά το οικονομικό επιτελείο, για την ώρα, την απορρίπτει, ώστε να μην πληγεί η «κουλτούρα των πληρωμών», ένας όρος που εισήχθη στο λεξιλόγιό μας από την τρόικα.
Το ερώτημα είναι πόσο θα αντέξει η «κουλτούρα των πληρωμών» όταν συγκρούεται με την αδήριτη πραγματικότητα.