Skip to main content

Στέφανος Κασσελάκης: Από το Κολάμπια στο Γουόρτον… ένα βιογραφικό δρομος

Eurokinissi

Το φαινόμενο Κασσελάκη, η πολιτική και η μάχη του βιογραφικού

Έχουν περάσει σχεδόν 5 χρόνια από τη συζήτηση στη Βουλή, στην οποία αντί να ακούσουμε σοβαρές προτάσεις για το πώς θα στηριχθούν τα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας και πώς θα καταπολεμηθεί η ανομία μέσα σε χώρους εκπαίδευσης, βλέπαμε τους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων να μαλώνουν για τη… σωστή προφορά του Columbia.

«Κολάμπια λέγεται» τόνιζε με έμφαση ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Συγγνώμη που το είπα Κολούμπια, εγώ δεν είμαι τόσο άριστος» απαντούσε από τη θέση του πρωθυπουργού ο Αλέξης Τσίπρας.

Έκτοτε οι θέσεις κομμάτων και αρχηγών στα έδρανα της Βουλής άλλαξαν, όλα τα άλλα έμειναν ίδια. Η αντιπαράθεση επί πολιτικών προτάσεων και πράξεων σταθερά σε δεύτερη μοίρα, μπροστά στη μάχη για την πιο δυνατή ατάκα, την πιο πετυχημένη ειρωνεία και το πιο… πλούσιο βιογραφικό.

Και η μάχη αυτή δεν έμενε στη Βουλή. Συνεχιζόταν στα μέσα ενημέρωσης, στα social media, στην κοινωνία. Απέναντι στα “Koumoundourou Εnglish” το «Κολάμπια» σκόραρε μάλλον με άνεση το 2019 και έπαιξε χωρίς αντίπαλο το 2023.

Όχι, δεν έκριναν οι γνώσεις και η προφορά τα δύο εκλογικά αποτελέσματα. Αλλά όλο αυτό το διάστημα η κοινωνία γαλουχήθηκε με το αφήγημα του καλού βιογραφικού, έμαθε να δίνει σημασία στο παιχνίδι της επικοινωνίας, της εικόνας, ακόμη και του Tik Tok.  Και τώρα της ζητάμε ξαφνικά τα…ρέστα γιατί δεν έχει μάθει να τα ξεχωρίζει από το αμιγώς πολιτικό.

Και αναρωτιούνται –  οι ίδιοι άνθρωποι, που ασχολούνταν εμμονικά με την αριστεία- γιατί όλοι γκουγκλάρουν το «βιογραφικό Κασσελάκη» και το «Wharton School». Και μετράνε πόσοι αριστεροί χωράνε στη Goldman Sachs. Και «μαλώνουν» όσους εστιάζουν σε αυτά. Και απορούν που όλοι ασχολούνται με τον Στέφανο, τον Τάιλερ, τη Farlie και τις γιαγιάδες.

Δεν είναι βεβαίως άνευ σημασίας το να διαθέτει ένας πολιτικός ηγέτης καλές σπουδές, να μπορεί να συνεννοηθεί με άνεση με ομολόγους του σε μία ή και περισσότερες ξένες γλώσσες, να έχει λέγειν, επικοινωνιακό χάρισμα και πειθώ. Ούτε είναι κακό να ξέρει να απευθυνθεί στον κόσμο με σύγχρονα μέσα. Όλα χρειάζονται και όλα προσμετρώνται.

Αρκεί άπαντες- συμπεριλαμβανομένων του πρωθυπουργού και του ταλαντούχου κ. Κασσελάκη-  να θυμούνται ότι για να διοικήσεις μία χώρα δεν περνάς από συνέντευξη, περνάς από την κάλπη. Και στη συνέχεια δίνεις εξετάσεις απέναντι στις προκλήσεις της πραγματικότητας. Αυτές θα βγάλουν τον βαθμό.