Skip to main content

Αμερικανική τοξικότητα

Είναι πολύ πιθανό την ώρα που θα μαίνεται η προεκλογική καμπάνια, Τραμπ και Μπάιντεν να διαπληκτίζονται στα δικαστήρια

Όσο πλησιάζουν οι αμερικανικές εκλογές του 2024, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος τοξικότητας, καθώς στις τέσσερις δίκες που περιμένουν τον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ έρχεται να προστεθεί η πρόσφατη δίωξη κατά του γιου τού προέδρου Μπάιντεν, Χάντερ.

Είναι η πρώτη φορά που παιδί Αμερικανού προέδρου αντιμετωπίζει δικαστική δίωξη. Ο Χάντερ διώκεται επειδή το 2018, όντας αντιμέτωπος με προβλήματα αλκοολισμού και χρήσης ναρκωτικών, προμηθεύτηκε όπλο, προβαίνοντας σε ψευδή δήλωση στις ομοσπονδιακές αρχές.

Παρόλο που η δίωξη αφορά τον γιο του προέδρου και είναι σαφώς μικρότερης σημασίας από τις τέσσερις δίκες που αντιμετωπίζει ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, είναι βέβαιο πως τόσο ο ίδιος όσο και ευρύτερα οι Ρεπουμπλικάνοι θα τη χρησιμοποιήσουν προκειμένου να πλήξουν πολιτικά τον Τζο Μπάιντεν.

Είναι πολύ πιθανό την ώρα που θα μαίνεται η προεκλογική καμπάνια, Τραμπ και Μπάιντεν να διαπληκτίζονται στα δικαστήρια.

Ενδεικτική του κλίματος που πάει να δημιουργηθεί είναι η απόφαση του Ρεπουμπλικάνου εκπροσώπου στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι να ανακοινώσει, δύο ημέρες πριν από την απαγγελία κατηγοριών κατά του Χάντερ Μπάιντεν, έρευνα κατά του Αμερικανού προέδρου με στόχο την παραπομπή του, αναφορικά με τον υποτιθέμενο ρόλο του σε επιλήψιμες επιχειρηματικές συμφωνίες του γιου του.

Όλα αυτά με το αμερικανικό Δημόσιο να επαπειλείται για μία ακόμη φορά με κλείσιμο, καθώς στις 30 του μήνα (λήξη τρέχοντος οικονομικού έτους) λήγει η προθεσμία για την έγκριση από το Κογκρέσο επιπλέον χρηματοδότησης. Για να δώσουν το «ΟΚ» οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στα πενιχρά ούτως ή άλλως κοινωνικά προγράμματα της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Και σαν μην έφθανε αυτό, από την Παρασκευή απεργούν για πρώτη φορά ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι στις τρεις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες στο Ντιτρόιτ (Ford, GM, Stellantis – μητρική της Chrysler), ζητώντας αυξήσεις 40%!