Υπάρχει μια φυσικότητα στις καταστροφές. Εξηγούμαι. «Η φύση δεν μπορεί να μας συμβουλέψει παρά μόνο το έγκλημα. Είναι αυτή η αλάνθαστη φύση που γέννησε την πατροκτονία, την ανθρωποφαγία και μύριες άλλες φρικαλεότητες που η σεμνότητα και η λεπτότητα μας εμποδίζει να ονομάσουμε.
Είναι η φιλοσοφία (και εννοώ τη γνήσια), είναι η θρησκεία που μας προστάζει να τρέφουμε φτωχούς συγγενείς και ανάπηρους. Η φύση (που δεν είναι τίποτα άλλο από τη φωνή του συμφέροντός μας) μας παραγγέλλει να τους αποτελειώσουμε. Επιθεωρήστε, αναλύστε καθετί που είναι φυσικό, όλες τις πράξεις και τις επιθυμίες του απόλυτα φυσικού ανθρώπου και δεν θα βρείτε παρά τη φρίκη.
Το έγκλημα, που το ανθρώπινο ζώο πρωτοδοκίμασε τη γεύση του στη μήτρα της μάνας του, είναι πρωταρχικά φυσικό… Το κακό γίνεται χωρίς προσπάθεια, φυσικά, μοιραία». (Εγκώμιο του Μακιγιάζ, Charles Baudelaire, Εκδ. Άγρα).
Υπάρχει μια φυσικότητα στις καταστροφές, αλλά είναι καταστροφικό να αποδέχεσαι ως φυσικό την επανάληψη των λαθών. Η γέφυρα του Ξηριά είναι παράδειγμα χαρακτηριστικό. Έπεσε στον «Ιανό», ξαναχτίστηκε, ξαναγκρεμίστηκε, ο Ξηριάς πλημμύρισε. Γεμάτη η χώρα Ξηριάδες, στενεμένες κοίτες ποταμών και χειμάρρων, που ακολουθούν τη διαδρομή που πάντα ακολουθούσουν. Δεν στρίβουν. Συντρίβουν.
Πόσο φυσικό είναι, λοιπόν, να ξαναχτιστεί η γέφυρα με το ίδιο λογισμικό; Παλάτια σε άμμο. Το πρόβλημα δεν είναι τεχνικό. Ο μηχανικός θα κάνει ό,τι του πει. Το πολιτικό προσωπικό, δήμαρχοι, περιφερειάρχες, κυβερνήσεις, πολίτες που θέλουν άμεσες λύσεις. Το θέμα είναι προς ποια κατεύθυνση ο σχεδιασμός θα οδηγηθεί. Όσοι ποταμοί ευρώ κι αν ρέουν, με την αναλογική λογική σε ψηφιακή εποχή, τα έργα θα είναι… πλημμυρικά.
Έχουμε μπει εδώ και χρόνια πολλά στον Υδροχόο και ανάβουνε φωτιές και οι καιροί νερό θα ξαναφέρουν. Έτσι λεν αυτοί που ξέρουν. Όταν όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν, μας περιμένει μαύρο μέλλον.