Skip to main content

Οι δύο κανόνες της… εμπιστοσύνης

Από την έντυπη έκδοση

Ζούμε μέσα σε έλλειμμα εμπιστοσύνης, που αφορά όλους μας. Οι Ελληνες δεν εμπιστεύονται τους Γερμανούς, όπως και το αντίθετο. Και όταν δεν εμπιστεύομαι κάποιον, ακολουθώ κατά γράμμα τους κανόνες, τις συνθήκες. Αν το κάνουμε με μηχανικό τρόπο, από τη στιγμή που οι κανόνες αυτοί επινοήθηκαν για μια διαφορετική κατάσταση, παράγεται ένας φαύλος κύκλος, με νέες επιπτώσεις και περισσότερη έλλειψη εμπιστοσύνης… Αν δεν χρησιμοποιήσουμε την ελληνική κρίση για να αυξήσουμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη, θα βγούμε όλοι χαμένοι».

Μια χαμένη ή μάλλον ξεχασμένη συσχέτιση της ασφυκτικής εμμονής στην τήρηση των κανόνων και του ελλείμματος εμπιστοσύνης δίνει ένας τεχνοκράτης, με εμπειρία στον ΟΟΣΑ. Ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ δεν είναι απ’ αυτούς που το ρίχνουν σε ιδεολογήματα όταν σκοντάφτουν σε προβλήματα.

Η εμπιστοσύνη και το ξεφλούδισμά της δεν είναι καινούργιο φρούτο στην Ευρώπη. Οπως και η παραβίαση των κανόνων. Είναι ενδεικτικό, όπως γράφει ο Νικολάους Χάινεν, στο βιβλίο του «Αποστολή Εμπιστοσύνη», ότι περισσότερες από 100 ήταν οι σχετικές περιπτώσεις, ανάμεσά τους και από την «άμεμπτη» Γερμανία, και κυρώσεις δεν επεβλήθησαν ποτέ.

Και η ιστορία της διάσωσης του ευρώ είναι μία ιστορία παράβασης κανόνων, για να είμαστε ειλικρινείς, αν και το θέμα είναι τι γίνεται με τους προβληματικούς κανόνες. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι σε μία επαναλαμβανόμενη παράσταση αναζητούνται τρόποι αποκατάστασης της τραυματισμένης εμπιστοσύνης, αλλά την επικαλούνται ως μάρτυρα επειδή γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να παρουσιασθεί για να μαρτυρήσει.

Σε έναν καταιγισμό δηλώσεων, δημόσιων διενέξεων, σκοτεινών μηνυμάτων και προειδοποιητικών βολών δεν είναι παρούσα και όταν είναι παρούσα, δεν υπάρχει ο επικοινωνιακός πληθωρισμός.

Το ερώτημα δεν είναι αν κρίνεται φρόνιμο να παραβαίνεις κανόνες μέχρι να μάθεις πώς να τους τηρείς. Αυτό είναι μέρος της πολιτικής.

Το πρόβλημα είναι ότι η εμπιστοσύνη γίνεται σημαία ευκαιρίας απ’ αυτούς που τηρούν δύο κανόνες. «Κανόνας πρώτος: ποτέ μη χάνεις λεφτά. Κανόνας δεύτερος: ποτέ μην ξεχνάς τον πρώτο κανόνα».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗ[email protected]