Ο καναδικός οίκος DBRS έγινε ο πρώτος μεγάλος διεθνής οίκος αξιολόγησης που αναβαθμίζει τη χώρα μετά από 13 χρόνια στα «σκουπίδια». Και φέρνει την ελληνική οικονομία ξανά στην «πρώτη εθνική» των αγορών.
Τώρα αναμένονται άλλα δύο βήματα: οι επόμενες αξιολογήσεις, από την S&P στις 20 Οκτωβρίου και τη Fitch την 1η Δεκεμβρίου, για να ολοκληρωθεί το έργο και να αποκτήσει η Ελλάδα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Πράγμα που μεταφράζεται σε βελτίωση των όρων δανεισμού, μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα και ισχυρότερη ανάπτυξη. Η Ελλάδα που θέλουμε όλοι, δηλαδή. Δυστυχώς, όμως, αυτό το καλοκαίρι -που να πάει και να μη γυρίσει- έδειξε και την άλλη Ελλάδα: της ανεπάρκειας, της ανικανότητας, της προχειροδουλειάς. Οι πυρκαγιές και η καταιγίδα «Ντάνιελ» ήρθαν να μας πουν κατάμουτρα ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός». Οι ανθρώπινες απώλειες από τη φωτιά και το νερό, δεκάδες μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Καθώς όλοι περιμένουμε με αγωνία να δούμε τι υπάρχει κάτω από τα νερά που πλημμύρισαν τα χωριά στον θεσσαλικό κάμπο.
Οι καταστροφές σε υποδομές, σπίτια, κτηνοτροφικές και αγροτικές επιχειρήσεις, τεράστιες. Στο 5% του ΑΕΠ υπολογίζονται, προς το παρόν. Με τον βασικό τροφοδότη της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής, κάμπο της Θεσσαλίας, κατεστραμμένο για χρόνια πλέον, πρέπει να περιμένουμε επώδυνες δευτερογενείς συνέπειες στην αγορά, με τη μορφή κι άλλων ανατιμήσεων στα τρόφιμα. Ναι, η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας απειλεί. Αλλά δεν μπορεί να είναι η δικαιολογία «διά πάσαν νόσον». Όποιος καταλαβαίνει τι σημαίνει κλιματική κρίση, θα πρέπει να έχει στον νου πως παρόμοιες πλημμύρες και πυρκαγιές θα ξανασυμβούν σύντομα. Στο εξής θα είναι πολύ ψηλά ο πήχης με τον οποίο θα μετρούνται η ποιότητα, η ικανότητα και η ανεπάρκεια της κάθε κυβέρνησης, της κάθε περιφέρειας, του κάθε δήμου. Πριν από τρία χρόνια, όταν η Καρδίτσα είχε μετατραπεί σε λίμνη από τον «Ιανό», ο πρωθυπουργός είχε καλέσει τους πλημμυροπαθείς να «εμπιστευθούν το κράτος», προειδοποιώντας για «μηδενική ανοχή στις καθυστερήσεις».
Οι μέρες, οι μήνες, τα χρόνια που έρχονται θα είναι κοινωνικά και πολιτικά πολύ δύσκολα. Και όπως γράφει η γερμανική «Sueddeutsche» «ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ίσως ο πρώτος επικεφαλής ευρωπαϊκής κυβέρνησης για τον οποίο η κλιματική κρίση θα είναι καθοριστική»! Και για τις δύο Ελλάδες…