Skip to main content

Καρυδότσουφλο στο πέλαγο

REUTERS/Giorgos Moutafis

Οι αρχές δεν είχαν σχέδια «για να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες των πλημμυρών για την ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και την οικονομική δραστηριότητα», όπως επιτάσσει η Ευρώπη.

Δέκα χωριά του δήμου Παλαμά Καρδίτσας με 10.000 κατοίκους έχουν βυθιστεί κάτω από το νερό. Εξαφανισμένα από τον χάρτη.

Οι κραυγές απόγνωσης των εγκλωβισμένων κατοίκων «τρυπάνε» τις τηλεοπτικές οθόνες. Γροθιά στο στομάχι:

– «Στείλτε μας βοήθεια, κάντε κάτι».

– «Το μοναδικό μήνυμα από το 112  ήρθε στα κινητά μας δυόμισι ώρες αφού έσπασε το φράγμα».

– «Είμαστε πάνω στην ταράτσα τρεις ημέρες και από το 112 να συστήνουν …υπομονή. Δεν έχουμε νερό και τροφή».

Στη Θεσσαλία πλημμύρισαν 720.000 στρέμματα. Το μεγαλύτερο μέρος των Νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού.

Ώρες αγωνίας και για τους κατοίκους της Λάρισας, καθώς κατεβαίνουν τεράστιες ποσότητες νερού και λάσπης από τον Πηνειό. Η στάθμη του ποταμού έχει ανέβει στα 9,5 μέτρα!

Ο «Ντάνιελ» διέλυσε την κεντρική Ελλάδα. Έξι οι νεκροί μέχρι τώρα, αλλά ουδείς τολμά να προβλέψει το πραγματικός μέγεθος της συμφοράς.

Τρόμο προκάλεσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, λέγοντας πώς «δεν ξέρουμε πόσοι είναι οι αγνοούμενοι». Δεν γνωρίζουμε δηλαδή αν είναι δεκάδες ή και εκατοντάδες. Μόνο όταν αποχωρήσουν τα νερά, θα δούμε. Και όσο ορμητικά εισβάλει το νερό, τόσο αργά αποσύρεται…

Αναμφίβολα,  τα καιρικά φαινόμενα ήταν ακραία, πρωτοφανή. Και τα συνεργεία διάσωσης δίνουν ηρωική μάχη με τον χρόνο για να σώσουν ζωές. Αλλά η χώρα θυμίζει καρυδότσουφλο στο πέλαγο…

Το θέμα είναι όμως γιατί προκλήθηκε τέτοια καταστροφή. Όταν μάλιστα τα χωριά αυτά έχουν πλημμυρίσει πολλές φορές.

Ήταν μήπως θέλημα …Θεού; Δεν μπορούσε να γίνει τίποτα για να προβλεφθεί; Παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών και των μετεωρολόγων για την επικινδυνότητα του φαινομένου;

Και καλά! Οι μετεωρολόγοι μπορεί να είναι «πολιτικοποιημένοι», όπως ακούστηκε από κυβερνητικά χείλη.

Και η Κομισιόν «πολιτικοποιημένη» είναι;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε στείλει προειδοποιητική επιστολή τον Φεβρουάριο του 2022 – πριν ενάμιση χρόνο δηλαδή – με την οποία ζητούσε από την Αθήνα «να επικαιροποιήσει τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας».

Οι χάρτες αυτοί αποτελούν τη βάση «για την κατάρτιση σχεδίων διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας». Δεν έγινε τίποτα όμως.

Με απλά λόγια: Οι αρχές δεν είχαν σχέδια «για να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες των πλημμυρών για την ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και την οικονομική δραστηριότητα», όπως επιτάσσει η Ευρώπη.

Μήπως όμως δεν πρέπει να μιλάμε για «ευθύνες την ώρα της μάχης»; Για τις ζωές που χάθηκαν, για περιουσίες που καταστράφηκαν, για τις υποδομές που διαλύθηκαν, για το τεράστιο κόστος πολλών δισεκατομμυρίων για την εθνική οικονομία;

Μήπως τελικά αυτό που προέχει είναι το «πολιτικό κόστος»; Ίσως  κάποιοι να ελπίζουν μάλιστα πως θα ξεχαστούν οι ευθύνες με την πάροδο του χρόνου; Ήδη ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ζήτησε να αναβληθούν οι τοπικές εκλογές του Οκτωβρίου…