Χάνουν οι λέξεις το νόημά τους με το έγκλημα που συνέβη χθες το βράδυ στο λιμάνι του Πειραιά.
Ένας 36χρονος προσπάθησε να επιβιβαστεί σε ένα πλοίο την τελευταία στιγμή πριν αποπλεύσει και οι υπάλληλοι του σκάφους τον πετάνε βίαια στη θάλασσα, όπως μαρτυρούν βίντεο από κινητά τηλέφωνα, που κατέγραψαν το περιστατικό.
Ο άνθρωπος πνιγόταν, αλλά το πλοίο απέπλευσε κανονικά, παρά τις φωνές των υπολοίπων επιβατών να σταματήσει.
Και οι υπεύθυνοι να ζητούν συγγνώμη από τα μεγάφωνα για την …καθυστέρηση, λόγω «ενός συμβάντος που έγινε στο λιμάνι»!.
Προφανώς ο άνθρωπος αυτός δεν είχε εισιτήριο, αλλά τι θα γινόταν άραγε αν επιβιβαζόταν στο πλοίο;
Αναρωτιέται κανείς πώς κάποιοι δεν καταλαβαίνουν το κακό που κάνουν στον άλλον.
Αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν ο άνθρωπος να μπορεί να κάνει τέτοιες θηριωδίες; Πού είναι η ενσυναίσθηση όταν γίνεται μια πράξη τόσο τρομερή που μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως εγκληματική, κτηνώδης, απάνθρωπη;
Αναμφίβολα, η δικαιοσύνη θα πει την τελευταία λέξη, αλλά η οργή είναι αδύνατον να καταλαγιάσει.
«Homo homini lupus»- ο άνθρωπος είναι λύκος προς τον άνθρωπο. Μια φράση για την ανθρώπινη φύση, που πρωτοδιατύπωσε ο Ρωμαίος θεατρικός συγγραφέας Τίτος άκκιος Πλαύτος στην «Κωμωδία των γαίδουριών» ( Ασινάρια).
Μια αρχαία αντίληψη για την ανθρώπινη φύση, ιδιαίτερα ριζωμένη στη δυτική κουλτούρα, που υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος έχει το φυσικό ένστικτο να έξαφανίζει το δικό του είδος, όπως και ο λύκος που για να επιβιώσει τρώει τον πιο αδύνατο.
Μια φράση που έκανε διάσημη ο μεγάλος φιλόσοφος Τόμας Χομπςτον 17ο αιώνα στο έργο του «Περί του πολίτη»( De cive) ,για να υποδηλώσει αυτό που είναι στην πραγματικότητα ανθρώπινη φύση: ο άνθρωπος είναι εγωιστής και πολεμά ενάντια στον άλλο άνθρωπο για να επιβιώσει.
Σύμφωνα με τον Χομπς, ο άνθρωπος δεν πλησιάζει τους συνανθρώπους του οδηγούμενος από τη φυσική αγάπη, αλλά δημιουργεί δεσμούς φιλίας και δημιουργεί κοινωνίες που διέπονται από νόμους που οδηγούνται μόνο από τον αμοιβαίο φόβο.
Η ιδέα πίσω από την έκφραση homo homini lupus είναι ότι ο καθένας βλέπει έναν εχθρό στον άλλον: δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, αλλά μόνο το δικαίωμα που έχει ο καθένας σε όλα, μαζί με τη ζωή των άλλων. Δεν νιώθει συμπόνια για τα βάσανα στα οποία εκθέτει τον άλλον. Όπως και στην περίπτωση του άτυχου 36χρονο, στο λιμάνι του Πειραιά. Τους «ενόχλησε» που προσπάθησε να επιβιβαστεί χωρίς εισιτήριο. Και του συμπεριφέρθηκαν, χειρότερα από πεινασμένους λύκους…