Η κακοκαιρία Daniel σαρώνει πολλές περιοχές της χώρας, όπως είχαν προειδοποιήσει οι μετεωρολόγοι. Η υπηρεσία Meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κρούει τον κώδωνα, κάνοντας λόγο για ένα νέο πανευρωπαϊκό ρεκόρ στη βροχόπτωση.
Οι ειδικοί επιστήμονες είχαν επίσης προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι αυτό το καλοκαίρι -λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της ξηρασίας- ο κίνδυνος των πυρκαγιών ήταν τεράστιος.
Δυστυχώς ή ευτυχώς, η επιστήμη επαληθεύθηκε ,εκ του τραγικού αποτελέσματος: «Η Ελλάδα- γράφει το Bloomberg-αντιμετώπισε τις πιο καταστροφικές δασικές πυρκαγιές των τελευταίων 16 ετών. Έχει υποστεί το ένα τέταρτο των συνολικών καταστροφών στην Ευρώπη με τις ζημιές να ανέρχονται σε 1, 66 δισεκατομμύρια ευρώ και τις καμένες εκτάσεις γης σε πάνω από 1,6 εκατομμύρια στρέμματα, μέχρι τις 30 Αυγούστου».
Οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει, αλλά το κράτος πιάστηκε για άλλη μία φορά απροετοίμαστο. Με κάποιους πολιτικούς μάλιστα, να φθάνουν στο σημείο να κατηγορούν το Εθνικό Αστεροσκοπείο για … πολιτικοποίηση!
Για να λάβουν φυσικά, την πληρωμένη απάντηση του Διευθυντή το Εθνικού Αστεροσκοπείου, Μανώλη Πλειώνη ότι «η αίγλη της επιστήμης και της επιστημονικής γνώσης λαβώνεται και απαξιώνεται όταν αμφισβητείται από επίσημα χείλη, όταν χρησιμοποιείται για να στηριχθούν ή να καταρριφθούν πολιτικά αφηγήματα όταν γίνεται μήλον της έριδος ανάμεσα σε πολιτικές διαμάχες».
«Το κλίμα και ο καιρός δεν είναι θρησκεία», όπως γράφει εύστοχα σήμερα η ισπανική El Pais. Μόνο η επιστήμη βοηθά εδώ. «Δεν είναι απαραίτητο να «πιστεύουμε» για να γνωρίζουμε ότι θα γίνει κάτι στη φύση. Εχουμε όργανα γι` αυτό. Με ένα ρολόι και ένα θερμόμετρο υδραργύρου όπως αυτό που εφηύρε ο Ντάνιελ Φαρενάιτ το 1714, μπορούμε προσωπικά να επαληθεύσουμε ότι τα κύματα καύσωνα είναι όλο και πιο συχνά και μεγαλύτερης διάρκειας. Διαθέτουμε υγρόμετρα, ψυχρόμετρα, κάμερες, δορυφόρους και αισθητήρες για να πιστοποιήσουμε ότι οι ξηρασίες και οι πυρκαγιές είναι επίσης πιο συχνές και επίσης διαρκούν περισσότερο, λόγω και της κλιματικής κρίσης. Τουλάχιστον αν θέλουμε να σώσουμε ζωές και να προστατέψουμε τις υποδομές», σημειώνει η ισπανική εφημερίδα.
Με απλά λόγια: Κάποιοι μπορεί να αγνοούν την επιστήμη, να πιστεύουν στη «θρησκεία του καιρού», στο αναπόφευκτο των καταστροφών. Ίσως λόγω άγνοιας, πασπαλισμένης με ένα τελεολογικό συναίσθημα. Η οργανωμένη πολιτεία όμως, δεν έχει αυτό το δικαίωμα!