Ο διευθύνων σύμβουλος της Carrefour, Αλεξάντρ Μπομπάρ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: Ο υψηλός πληθωρισμός έχει αναγκάσει πολλούς καταναλωτές να μην μπορούν να αγοράσουν βασικά προϊόντα. «Και όταν οι άνθρωποι φεύγουν από το κατάστημα χωρίς βασικά προϊόντα στην τσάντα τους, πρέπει να δράσουμε γρήγορα», προειδοποιεί ο διευθύνων σύμβουλος της Carrefour. Κάνει μάλιστα λόγο για ένα «τσουνάμι αποκατανάλωσης».
Λέξεις που βαραίνουν ακόμη περισσότερο, αν διαβαστούν αυτές τις ώρες που η Eurostat πιστοποιεί ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα δεν υποχωρεί, παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ.
Στη χώρα μας, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούνιο ο όγκος λιανικών πωλήσεων ήταν 7,6% μικρότερος από τον αντίστοιχο πέρσι και 3,8% μικρότερος από τον Μάιο. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η μείωση του όγκου των πωλήσεων στα σουπερμάρκετ: 8,4% σε 12μηνη βάση και 4% από μήνα σε μήνα.
Σε αυτές τις ανησυχίες θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το ερχόμενο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, στην καθιερωμένη ομιλία στη ΔΕΘ.
Αναμφίβολα ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει μια εικόνα ισχυρής οικονομίας. Με δεδομένη άλλωστε και την αναμενόμενη απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας.
Τα μέτρα και οι εξαγγελίες, όμως, που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη, αναμένεται να έχουν τετράμηνο ορίζοντα – έως τα τέλη της χρονιάς.
Τα περιθώρια των παροχών εξαντλήθηκαν προεκλογικά και αρχίζουν να στενεύουν. Και θα αρχίσουν να αποσύρονται μετά τις τοπικές εκλογές του Οκτωβρίου.
Οι εξαγγελίες αναμένεται να περιοριστούν στην επέκταση του market pass, στο επίδομα θέρμανσης για τα ευάλωτα νοικοκυριά, στο youth pass για τους νέους και, ενδεχομένως, στην παράταση της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι το τέλος του έτους για κάποια νοικοκυριά.
Το κόστος της ενέργειας όμως αρχίζει και πάλι να καλπάζει. Όπως και οι τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης και, ειδικότερα, των τροφίμων.
Η συζήτηση στην Ε.Ε. για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο, δείχνει ότι οι νέοι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες θα παραμείνουν σφιχτοί.
Στην Ευρωζώνη, άλλωστε, ο πληθωρισμός είναι επίμονος, παραμένοντας τον Αύγουστο στο 5,3% – πολύ πάνω από τον στόχο του 2%.
Η ΕΚΤ θα μπορούσε επομένως να προσθέσει άλλες, πιθανώς δύο, αυξήσεις επιτοκίων.
Κάτι που θα καθιστούσε πολύ πιο πιθανή τη λεγόμενη σκληρή προσγείωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, δηλαδή την ύφεση.