Skip to main content

Πάλι καλά…

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Κατά τον περίπατο με την παρέα του στον Εθνικό Δρυμό στη Βάλια Κάλντα, βλέπουν μια παρέα «φυσιολατρών» που είχαν κατασκηνώσει κάτω από τα έλατα έχοντας ανάψει φωτιά!

Τον περασμένο Ιούλιο, όταν ένα μεγάλο μέρος της χώρας δοκιμαζόταν από τον καύσωνα και τον πρώτο γύρο των πυρκαγιών, ένας συνάδελφος βρέθηκε στην Ήπειρο για διακοπές.

Κατά τον περίπατο με την παρέα του στον Εθνικό Δρυμό στη Βάλια Κάλντα, βλέπουν μια παρέα «φυσιολατρών» που είχαν κατασκηνώσει κάτω από τα έλατα έχοντας ανάψει φωτιά!

Τους έκαναν παρατήρηση, να σβήσουν τη φωτιά, αυτοί αντέδρασαν και ήρθαν στα χέρια, αλλά με τα πολλά έσβησαν τη φωτιά με τα εμφιαλωμένα νερά που είχαν μαζί τους.

Με δυσκολίες, επειδή δεν είχαν σήμα τα κινητά, κάλεσαν την Πυροσβεστική και την Αστυνομία να παρέμβουν, αλλά από εδώ αρχίζουν τα ευτράπελα, που εξηγούν εν μέρει γιατί είναι… νομοτελειακό για να καιγόμαστε κάθε χρόνο.

Στο σημείο έφτασε περιπολικό της ΕΛΑΣ με αστυνομικούς και όχι πυροσβεστικό όχημα με πυροσβέστες, οι οποίοι είναι αρμόδιοι να προχωρήσουν σε σύλληψη και παραπομπή του «φυσιολάτρη» στο αυτόφωρο.

Όμως, όπως τους εξήγησαν οι αστυνομικοί, για να εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία θα έπρεπε να είναι παρόντες πυροσβέστες και συγχρόνως θα πρέπει να βρουν και τη φωτιά αναμμένη! Βέβαια, λόγω των συνθηκών (καύσωνας και φωτιά κάτω από έλατα), η φωτιά θα μπορούσε να είναι πολύ αναμμένη.

Οι φωτογραφίες της εστίας και των εμπλεκομένων δεν αρκούσαν.

Κοντολογίς δεν έγινε τίποτα και η αστυνομία συνέταξε ένα φάκελο, όχι για άναμμα φωτιάς μέσα σε δάσος εν μέσω καύσωνα, αλλά για «φραστικό επεισόδιο».

Η πυροσβεστική από την πλευρά της τον ενημέρωσε ότι το χειρίστηκε λάθος η ΕΛΑΣ και έπρεπε να δράσει διαφορετικά.

Κοντολογίς, το συγκεκριμένο επεισόδιο που θα μπορούσε να μετατρέψει σε κάρβουνο έναν Εθνικό Δρυμό, αντιμετωπίστηκε με ιλαρότητα από τα κρατικά όργανα και ενθάρρυναν με τη στάση τους «φυσιολάτρες» να επαναλάβουν το ψήσιμο κάτω από τα έλατα.

Όλα αυτά συνέβησαν μόλις πριν από έναν μήνα και αναδεικνύουν το μπέρδεμα με τις αρμοδιότητες αστυνομίας και πυροσβεστικής. Αν προσθέσουμε και τις μπλεγμένες αρμοδιότητες δήμων, περιφερειών και κράτους για τα προληπτικά μέτρα πυρόσβεσης, ίσως είναι θαύμα που δεν έχουμε χειρότερα.