Skip to main content

Χάσαμε και φέτος

(Φωτογραφία αρχείου) REUTERS/Alkis Konstantinidis

Τις καιρικές συνθήκες της χώρας τις γνωρίζουμε.

Για άλλη μια χρονιά χάθηκε το άτυπο στοίχημα που μπαίνει αναγκαστικά κάθε θερινή περίοδο με τις πυρκαγιές. Το αποδεικνύουν οι απώλειες ζωών, τα χιλιάδες στρέμματα των καμένων εκτάσεων και οι καταστροφές ιδιωτικών και δημόσιων περιουσιών.

Τις καιρικές συνθήκες της χώρας τις γνωρίζουμε. Στατιστικά, κάθε χρόνο, ορισμένες μέρες του καλοκαιριού, θα έχουμε δυνατούς ανέμους σε συνθήκες ξηρασίας, που εξαπλώνουν τη φωτιά τάχιστα. Στο πλαίσιο αυτό, εάν ανάψει η σπίθα, από οποιονδήποτε λόγο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί με τα ελλιπή μέσα που διαθέτουμε.

Το ζητούμενο είναι να μην ανάψει η φωτιά και εδώ εισέρχεται ο παράγοντας «πρόληψη». Η πρόληψη αφορά την ύπαρξη αντιπυρικών ζωνών, τον έλεγχο του δικτύου του ηλεκτρικού ρεύματος για την αποφυγή σπινθήρων, την εκπαίδευση των πολιτών, καθώς υπάρχουν αρκετοί γύρω μας που πετάνε ακόμη αναμμένα τσιγάρα από το αυτοκίνητο ή ανάβουν φωτιές για μπάρμπεκιου ή για να κάψουν ξερόχορτα, κ.λπ. Η πρόληψη επίσης επιβάλλει και μεσομακροπρόθεσμα μέτρα. Παράδειγμα, οι αναδασώσεις των καμένων εκτάσεων γίνονται με τα εύφλεκτα πεύκα, τα οποία θα καούν ξανά.

Σημαντικό είναι επίσης να μαθαίνουμε από τα λάθη και τις αβλεψίες μας και να βελτιώνεται η πυροπροστασία. Το σκληρότερο μάθημα η χώρα το πήρε στην πυρκαγιά στο Μάτι, με την εκατόμβη των νεκρών. Χρόνια μετά, έγινε κάτι με τη ρυμοτομία του οικισμού; Άνοιξαν οι στενοί δρόμοι; Γκρεμίστηκαν οι φράχτες που εμπόδισαν τη διαφυγή των κατοίκων;

Οι επιχειρησιακές δυνατότητες κατάσβεσης είναι ο έτερος βασικός παράγοντας, για τις περιπτώσεις που αποτύχει η πρόληψη.

Το κράτος απέτυχε προ διετίας να ελέγξει πυρκαγιά στην Αττική με σχεδόν μηδενικά μποφόρ ανέμου.

Ενδεικτική της αδυναμίας του πυροσβεστικού μηχανισμού είναι επίσης η επέκταση της πυρκαγιάς στην αποθήκη πυρομαχικών στην Αγχίαλο, που είχε ως αποτέλεσμα τον βομβαρδισμό της γύρω περιοχής με βλήματα αέρος-αέρος. Άρα, δεν αρκεί η πρόληψη. Χρειάζεται και η ετοιμότητα κατάσβεσης μιας πυρκαγιάς, όσο δύσκολες ή εύκολες είναι οι συνθήκες. Με βάση τα αποτελέσματα των τελευταίων ετών δεν είχαμε ούτε πρόληψη ούτε «καταστολή». Εάν δεν αποκτήσουμε, θα μετράμε κάθε χρόνο απώλειες ζωών και καμένες δασικές εκτάσεις περιουσίες.