Skip to main content

Του δαδιού

Φωτογραφία αρχείου (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Οι καναπέδες του «Αδαμάντιος Κοραής» είχαν μετατραπεί σε κρεβάτια για ασθενείς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

Έκοβε η φλόγα του δαδιού τη νύχτα σαν ψαλίδι. Από τον Έβρο ως την Αττική μια πύρινη γραμμή. 20 νεκροί. Ο καπνός χθες το πρωί σε 110.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα είχε εξαπλωθεί.

Οι καναπέδες του «Αδαμάντιος Κοραής» είχαν μετατραπεί σε κρεβάτια για ασθενείς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Αυτοί ήταν οι «τυχεροί». Άλλοι ήταν στρωματσάδα, με τον ιατρικό φάκελο πάνω τους, αλλά «η κατάσταση όλων είναι καλή, αντίστοιχη με την κατάστασή τους στο Νοσοκομείο και υπ’ αυτή την έννοια δεν διατρέχουν κανέναν απολύτως κίνδυνο πέραν από αυτόν της αρχικής τους νόσου». Η νόσος μας είναι η ανάγκη, μα ποιο είναι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, σε μία χώρα που πλήττεται από φυσικές καταστροφές και δεν είναι Ελβετία, αλλά γειτονεύει με την Τουρκία;

Οι δασικες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στο τριήμερο 19 21 Αυγούστου έχουν κατακάψει πάνω από 400.000 στρέμματα, σύμφωνα με την προκαταρκτική ανάλυση δορυφορικών δεδομένων που πραγματοποίησε η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σαφώς, οι δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη δριμύτητα και στην έκταση των πυρκαγιών. Οι μετεωρολόγοι, όμως, ενημερώνουν τις αρχές, οπότε όλοι καταλαβαίνουμε τι θα πει ότι καταγράφεται «από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου (01.05.2023) η επιδείνωση των συνθηκών […] γεγονός που τονίζει την επιτακτική ανάγκη επιχειρησιακής επιτήρησής τους στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας».

Ιδίως σε μια περιοχή στην οποία αποδεικνύεται ότι αρκεί το ξέσπασμα μιας πυρκαγιάς -από κεραυνό, όπως λέει ο δήμαρχος, με την αρχική μικρή εστία να καίει για ώρεςγια να γίνει στάχτη οποιοδήποτε σχέδιο, σε περίπτωση θερμού επεισοδίου. Στρατιωτικού.

Λόγια του θυμικού, που στροβιλίζονται στις τολύπες του καπνού; Μπορεί, μα όταν εκκενώνεται νοσοκομείο και στρατόπεδο -υπέργειες αποθήκες πυρομαχικών τεθωρακισμένων στις Σάπες Έβρουεν καιρώ ειρήνης δεν το λες του επιτελικού.