Η Κίνα απογοητεύει. Ο αναδυόμενος κόσμος στέλνει σημάδια ανησυχίας μετά την ελεύθερη πτώση των νομισμάτων της Ρωσίας και της Αργεντινής. Και τα μακροοικονομικά στις δύο πλευρές του Ατλαντικού λένε άλλα από αυτά που πιστεύουν οι αγορές. Το απρόβλεπτο εξακολουθεί να εκπλήσσει, χωρίς ωστόσο να ανησυχεί. Λες και ο κόσμος έχει συνηθίσει να ζει σε αυτή τη μέγιστη αβεβαιότητα. Αυτό, ωστόσο, που δεν έχει λάβει ακόμη σοβαρά υπόψη είναι μια νέα αύξηση των τιμών ενέργειας. Ο κώδωνας του κινδύνου έχει χτυπήσει αρκετές φορές τον τελευταίο καιρό στις αγορές ενέργειας, με αυξήσεις των τιμών βενζίνης στις ΗΠΑ και φυσικού αερίου στην Ευρώπη. «Η ενέργεια αποτελεί πραγματικά σημαντικό σκόπελο για την ΕΚΤ», λέει ο αναλυτής της Radobank Λιν Γκράχαμ Τέιλορ, ενώ η Αλθέα Σπινότζι, στρατηγική αναλύτρια της Saxo Bank, προεξοφλεί πως «η ενέργεια θα κρατήσει τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα και πάνω από τον στόχο των κεντρικών τραπεζών».
Η προοπτική εκ νέου αύξησης των τιμών ενέργειας υποδηλώνει ότι ο πληθωρισμός δεν θα υποχωρήσει τόσο εύκολα όσο αναμένεται. Τα μακροοικονομικά στοιχεία παραπλανούν γιατί δείχνουν μια ανθεκτικότητα της οικονομίας που προκαλεί εφησυχασμό και κάνει τη νομισματική σύσφιγξη να λειτουργεί με καθυστέρηση. Ο χειμώνας δεν είναι πολύ μακριά, που σημαίνει ότι θα αυξηθεί η ζήτηση για φυσικό αέριο, παρότι οι αποθήκες της Ευρώπης είναι γεμάτες. Η πιθανή απεργία σε μονάδες LNG της Αυστραλίας περιπλέκει την κατάσταση καθώς θα μπορούσε να επηρεάσει την Ευρώπη έμμεσα μέσω της αυξημένης ζήτησης στην Ασία, περιορίζοντας τη δική της τροφοδοσία.
Πόσο έτοιμες είναι όμως οι κυβερνήσεις για ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Και πόσο ανθεκτική είναι η οικονομία για ένα τέτοιο χτύπημα; Τη στιγμή που ο αντίκτυπος από τον τρέχοντα κύκλο σύσφιγξης σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη ενδέχεται να είναι βαθύτερος απ’ ό,τι έχει εκτιμηθεί και δεν είναι ακόμη βέβαιο πού και πότε θα σταματήσουν οι επιτοκιακές αυξήσεις. Οι αγορές ζητούν ενδείξεις, αλλά όπως φαίνεται και οι ίδιες οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται τώρα στο πιο δύσκολο σταυροδρόμι.