«Δεν νοείται στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. (ακόμα και) μήνα Αύγουστο να αντιμετωπίζουν έτσι αυτά τα περιστατικά και αυτές τις πληροφορίες».
Πώς εμπλέκεται ο μήνας με ένα διάτρητο σύστημα; Με τα φεγγάρια λειτουργείτο κράτος; Κάθε πράμα στον καιρό του και η δημόσια ασφάλεια ως τον Αύγουστο; «Δεν είχαμε ενημέρωση για το συγκεκριμένο ζήτημα», ομολογεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ. Χάσαμε τον Μιχάλη και την πόλη. Στοπ.
Τι νοείται, όμως, τον Αύγουστο, την Κυριακή του καλοκαιριού; Ό,τι και κάθε μήνα, κάθε μέρα, κάθε ώρα. Τα κύρια. Μην ακούσω πάλι για τον Έκο, θα θυμώσω και φέτος. Κάποιοι -είχα πέσει στην παγίδα κι εγώ- νομίζουν πως ο Ιταλός ισχυρίστηκε ότι «τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις», επειδή τα κράτη έχουν στη ραστώνη γλιστρήσει. Από τον Σεπτέμβριο του 1990, οπότε και δημοσιεύτηκε το ομότιτλο δοκίμιό του στην L’ Espresso, μας έχουν ζαλίσει.
Άλλο ήθελε εκείνος να αναδείξει. Έκανε διακοπές στα νησιά Φίτζι τον Αύγουστο του ’90, όταν μόλις είχε ξεσπάσει ο πρώτος Πόλεμος του Κόλπου. Εκεί, ενημερώνονταν για τις εξελίξεις από την τοπική 12σέλιδη αγγλόφωνη εφημερίδα Fiji Times, που αφιέρωνε κάθε μέρα 4 σελίδες στα διεθνή, με τη σύρραξη στον Περσικό στην πρώτη γραμμή. «Μου έλεγε όλα όσα θα έπρεπε να ξέρω για την κρίση στον Κόλπο και για τις θέσεις των διαφόρων κυβερνήσεων (…). Το μάθημα που πήρα με έβαλε σε σοβαρές σκέψεις».
Στο αεροπλάνο της επιστροφής, από τις δυτικές εφημερίδες δεν έμαθε τίποτα περισσότερο από όσα είχε ήδη μάθει για το γεγονός του Αυγούστου στα Φίτζι. «Τι ωραία θα ήταν να κυκλοφορούσε και στην Ιταλία μια έκδοση της Fiji Times! …Τέσσερις καλοφτιαγμένες σελίδες, με τις ειδήσεις που αξίζει τον κόπο να μάθεις. Αν δεν είχα διαβάσει την Fiji Times θα υποτιμούσα, ίσως, τη σοβαρότητα της κρίσης στον Κόλπο, επειδή θα στεκόμουν πιθανότατα στο πρόβλημα κάποιας ντίσκο που βρίσκεται ακριβώς πάνω στα όρια δυο νομών».