Skip to main content

O πήχης μπήκε ψηλά

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το αποτέλεσμα από τις ημέρες του καύσωνα, πρέπει να μας προβληματίσει όλους

Ήταν ο μεγαλύτερος καύσωνας (σε διάρκεια και σε θερμοκρασίες) των τελευταίων ετών. Όλοι το ήξεραν εγκαίρως. Ο νέος υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης «πανηγύριζε» ότι εξέδωσε ταχύτατα σχετική εγκύκλιο για την προστασία των εργαζομένων, την οποία φρόντισε να μετατρέψει σε Υπουργική Απόφαση. Μόνο που ένα μέρος των εργοδοτών, επέλεξε να μην λάβει στα σοβαρά υπόψη του, αυτές τις απόλυτα λογικές συστάσεις για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Το αποτέλεσμα από τις ημέρες του καύσωνα, πρέπει να μας προβληματίσει όλους: Ένας νεκρός ντελιβεράς στη Χαλκίδα από θερμοπληξία, δύο νεκροί στην Πάτρα από πτώση γέφυρας και 10 τραυματίες και ένας ακόμα νεκρός στην Καλλιθέα, πάλι από θερμοπληξία, υπάλληλος του δήμου. Άρα, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί τραυματίστηκαν, επειδή εργάζονταν σε ώρες που δεν έπρεπε, επειδή δεν χρησιμοποιούσαν μέσα προστασίας, επειδή στο βωμό του κέρδους, η απανθρωπιά ορισμένων εργοδοτών χτύπησε «κόκκινο».

Άλλωστε, ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης, φρόντισε να προλάβει την κριτική που του ασκείται, τονίζοντας ότι δεν είναι ευχαριστημένος από την πορεία της αγοράς εργασίας, ειδικά την περασμένη Κυριακή, όταν ο υδράργυρος χτύπησε 45άρι σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας! Όταν φτάνει ο ίδιος ο υπουργός να… σκαρφίζεται κολπάκια για να πιάσει «στα πράσα» τις εταιρίες διανομής τροφίμων, που κάνουν delivery μέρα μεσημέρι, ενώ σε συνθήκες καύσωνα, κάτι τέτοιο απαγορεύεται, τότε πράγματι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην αγορά εργασίας.

Η αδυναμία επαρκών ελέγχων που θα αλλάξουν την εικόνα και θα πιέσουν τους εργοδότες να σεβαστούν τους εργαζόμενους και να πάψουν να τους εκμεταλλεύονται, λες και είναι Μεσαίωνας, είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Οι καλές προθέσεις της Επιθεώρησης Εργασίας, δεν αρκούν. Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει. Από τις 14 έως τις 26 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν 641 πρόσθετοι έλεγχοι. Σε 55 περιπτώσεις επιβλήθηκαν χρηματικές κυρώσεις συνολικού ποσού 110.000 ευρώ και σε 18 από αυτές παύση των εργασιών. Οι 179 από τους ελέγχους έγιναν σε διανομείς.

Όμως για να δηλώνει ο κ. Γεωργιάδης ότι δεν ήταν ευχαριστημένος από την πορεία της αγοράς εργασίας εκείνες τις ημέρες μάλλον ο πήχης έχει μπει ψηλά. Ίσως γιατί με τέτοιες ακραίες καιρικές συνθήκες, τα προβλήματα στην αγορά εργασίας δεν μπορούσαν να κρυφτούν. Άρα, ήρθε η στιγμή να αντιμετωπιστούν και (γιατί όχι), να λυθούν κιόλας…