Έξι εβδομάδες μετά τις εκλογές είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση δοκιμάστηκε σε πολλά μέτωπα, κυρίως όμως απέναντι στα πύρινα.
Η λαίλαπα των καταστροφικών πυρκαγιών ήρθε να αναδείξει την απόλυτη αδυναμία συντονισμού.
Ένα από τα πλέον εμβληματικά τουριστικά νησιά μας, η Ρόδος, παραδόθηκε στις φλόγες για 10 και πλέον ημέρες.
Η Αττική μέτρησε για άλλη μία φορά τις πληγές της, ενώ η πυρκαγιά και οι εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο έδωσαν τροφή για δηλητηριώδη σχόλια, ενισχύοντας το αίσθημα ανασφάλειας στον πληθυσμό.
τουρ
Όλα αυτά είναι ένα μεγάλο πλήγμα -στη μέση, μάλιστα, της θερινής σεζόν- για τη «βαριά βιομηχανία» μας, μια χρονιά που θα έπρεπε ο ελληνικός τουρισμός να σπάσει τα ρεκόρ. Η Ελλάδα ήταν ο πέμπτος πιο δημοφιλής ταξιδιωτικός προορισμός για τους Ευρωπαίους αυτή τη σεζόν, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς Mindhouse.
Ο αρχικός στόχος της κυβέρνησης ήταν τα άμεσα έσοδα, δηλαδή οι επιτόπιες δαπάνες των τουριστών, να υπερβούν για πρώτη φορά φέτος τα 20 δισ. ευρώ.
Με τις φωτιές να ξεσπούν, όμως, σχεδόν σε καθημερινή βάση και σε άλλες περιοχές, οι ακυρώσεις έχουν γίνει «χαλάζι». Όσο κι αν τα ξένα ταξιδιωτικά γραφεία έχουν ρίξει πολύ τις τιμές των πακέτων, με πολύ φθηνότερες προσφορές – ακόμη και από την Τουρκία.
Ο Χρήστος Μιχαλάκης, πρόεδρος ταξιδιωτικών γραφείων στη Ρόδο, λέει σε γερμανικές εφημερίδες ότι υπάρχουν ακυρώσεις και για τον Αύγουστο, και για τον Σεπτέμβριο.
Η αισιοδοξία έχει φύγει. Ακόμη και πριν από τις πυρκαγιές, ο πληθωρισμός και οι υπέρογκες τιμές είχαν αποθαρρύνει τους επισκέπτες. Πόσο μάλλον τους Έλληνες. Η γερμανική TAZ υποστηρίζει ότι 950.000 Γερμανοί τουρίστες ακύρωσαν τις διακοπές τους στην Ελλάδα για το φετινό καλοκαίρι.
Στην κυβέρνηση υπάρχει προβληματισμός, αλλά από το καθημερινό λεξιλόγιο απουσιάζει η de profundis -εκ βαθέων- αυτοκριτική. Κυρίως, αναζητούνται αποδιοπομπαίοι τράγοι. Ίσως για μερικούς να ισχύει η περίφημη φράση του Ουίνστον Τσόρτσιλ ότι «επιτυχία είναι να προχωράς από αποτυχία σε αποτυχία, χωρίς να χάνεις τον ενθουσιασμό σου».
Τον Οκτώβριο, όμως, έρχονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές και δεν είναι λίγοι οι φιλοκυβερνητικοί δήμαρχοι και περιφερειάρχες που εκφράζουν έντονους φόβους πως αυτή τη φορά οι κάλπες μπορεί να λειτουργήσουν ως ευκαιρία έκφρασης δυσαρέσκειας των πολιτών.