Skip to main content

Πρόληψη, πρόληψη, πρόληψη

ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ / EUROKINISSI

Φταίνε οι ακραίοι καύσωνες της Μεσογείου, φταίει η κλιματική αλλαγή, φταίει η «μανία της φύσης» απέναντι στην οποία, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «κανένα μέτρο δεν είναι αρκετό».

Η Ρόδος καίγεται για εννιά συνεχόμενες μέρες, 350.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη σε όλη τη χώρα και η ζωή (στα καμένα) απλώς συνεχίζεται.

Φταίνε οι ακραίοι καύσωνες της Μεσογείου, φταίει η κλιματική αλλαγή, φταίει η «μανία της φύσης» απέναντι στην οποία, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «κανένα μέτρο δεν είναι αρκετό». Εν μέρει μπορεί να είναι κι έτσι, εν μέρει μπορεί και να μην είναι μόνον στραβός ο γιαλός, αλλά και να αρμενίζουμε στραβά. Εδώ και δεκαετίες.

Μπορεί να είναι κι έτσι εάν η δασική πολιτική έχει ως βασικό, και σχεδόν αποκλειστικό, άξονα την καταστολή και την κατάσβεση και όχι την πρόληψη. Τα στοιχεία της WWF το δείχνουν με απλούς, και κυνικούς, χρηματοοικονομικούς όρους: Στην περίοδο 2016 έως 2020 το κόστος καταστολής δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα έφθασε στα 758,57 εκατομμύρια ευρώ. Στο ίδιο διάστημα το κόστος για την πρόληψη (με κρατικούς και ιδιωτικούς πόρους) ήταν 189,2 εκατομμύρια ευρώ. Αναλογικά, αυτό σημαίνει πως το 80,45% των διαθέσιμων πόρων κατευθύνεται στην καταστολή και μόλις το 19,55% πάει για την πρόληψη.

Μπορεί να είναι κι έτσι εάν απέναντι στη μανία της κλιματικής αλλαγής επιμένεις να πολεμάς με τα όπλα -όσο βαριά κι εάν είναιτου παρελθόντος. Το παράδειγμα της Γαλλίας ίσως αξίζει λίγης παραπάνω προσοχής εάν όντως βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κλιματικού, υβριδικού πολέμου. Στη Γαλλία, όπως έγραψε στην περίφημη πια μελέτη του ο δασολόγος-περιβαλλοντολόγος Λευτέρης Σταματόπουλος, υπάρχουν 16 εκατομμύρια εκτάρια δάσους, στην Ελλάδα μόνο 3,3 εκατομμύρια. Η Γαλλία διαθέτει 64 εναέρια μέσα πυρόσβεσης, η Ελλάδα 92. Στη Γαλλία αντιστοιχεί ένας πυροσβέστης ανά 1.644 κατοίκους, στην Ελλάδα ένας ανά 453 κατοίκους. Κι όμως, στη Γαλλία ο μέσος όρος των καμένων δασικών εκτάσεων ετησίως είναι μόλις 160 χιλιάδες στρέμματα την τελευταία δεκαετία, ενώ στην Ελλάδα είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος.

Δεν συμβαίνει τυχαία συμβαίνει γιατί στη Γαλλία όλο το βάρος δεν πέφτει στην καταστολή, πέφτει στην πρόληψη και τον εθνικό συντονισμό μέσω της ONF: της Δασικής Υπηρεσίας που διαχειρίζεται αποκλειστικά και προστατεύει τις κρατικές δασικές εκτάσεις, ενώ παρέχει τεχνική αρωγή και στις ιδιωτικές.