Skip to main content

Εγκατάλειψη

ΚΟΝΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩPΓΟΣ / EUROKNISSI

Είναι τέτοιες οι παθογένειες του συστήματος, που για να διεξαχθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι, να επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα και να περιοριστούν τα φαινόμενα αυθαιρεσίας, το φετινό καλοκαίρι δεν αρκεί.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον κλάδο του τουρισμού και τους εργαζόμενους εκεί δείχνει από τη στιγμή που ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα ο Άδωνις Γεωργιάδης. Απόλυτα λογικό, αφού από τη μία οι εστίες της παραβατικότητας που επικρατούν στον συγκεκριμένο τομέα, αν αφεθούν τελείως ανεξέλεγκτες, θα προκαλέσουν ρωγμές στο προφίλ του νέου υπουργού Εργασίας.  Από την άλλη γιατί είναι μεγάλο το πλήθος των εργαζόμενων στον τουρισμό και στην εστίαση (περίπου 400.000 άτομα), για να τους αφήσει κανείς στην τύχη τους.

Τώρα, αν λόγω των δεδομένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, οι εργαζόμενοι στην «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας πράγματι αισθάνονται παρατημένοι, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα. Σημαντικό όμως, ζήτημα.

Τα στοιχεία και οι πληροφορίες, αποτελούν μάλλον αδιάψευστο μάρτυρα των συνθηκών εγκατάλειψης, στις οποίες αναφερθήκαμε.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και στον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) έχει  συγκεντρώσει στοιχεία, από τα οποία προκύπτει πως η συλλογική σύμβαση στα ξενοδοχεία εφαρμόζεται ελάχιστα έως καθόλου. Από τις 10.500 επιχειρήσεις του κλάδου πανελλαδικά, είναι ζήτημα αν οι 1.500, δηλαδή το 10%, κάνει χρήση της σύμβασης. Οι υπόλοιπες, που αποτελούν το 90% των επιχειρήσεων, δίνουν ό,τι μισθούς θέλουν. Με βάση τον κατώτατο μισθό, «μαύρα», καταστρατηγώντας τα ωράρια εργασίας, τα ρεπό και γενικότερα δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες απασχόλησης. Αυτή είναι και η βασική αιτία που οι ξενοδόχοι δεν βρίσκουν εργατικά χέρια και τα κενά στον κλάδο φτάνουν τις 70.000 ενώ βρισκόμαστε στην κορύφωση της θερινής τουριστικής περιόδου.

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι όλα αυτά τα στοιχεία, αλλά και πολλά περισσότερα, αναπτύχθηκαν από τους εκπροσώπους των εργαζομένων στη συνάντηση που είχαν με τον κ. Γεωργιάδη την περασμένη Τετάρτη. Θετικό ασφαλώς που ο νέος υπουργός δέχτηκε να τους συναντήσει. Θετικό επίσης που άνοιξε δίαυλο επικοινωνίας μαζί τους. Αρνητικό  το γεγονός ότι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ κοντεύει να φύγει και ο Ιούλιος.

Ουσιαστικά, οι όποιες παρεμβάσεις για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, εάν γίνουν, θα απασχολήσουν την αγορά στον συγκεκριμένο κλάδο το επόμενο καλοκαίρι. Η φετινή τουριστική περίοδος χάθηκε. Είναι τέτοιες οι παθογένειες του συστήματος, που για να διεξαχθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι, να επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα και να περιοριστούν τα φαινόμενα αυθαιρεσίας, το φετινό καλοκαίρι δεν αρκεί. Άλλωστε πώς να γίνουν «θαύματα», όταν για παράδειγμα η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος επί σειρά ετών δεν έχουν τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας! Όταν στα Χανιά υπάρχει ένας επιθεωρητής για όλον τον νομό και στο Ρέθυμνο άλλη μία, που μάλιστα ετοιμάζεται και να συνταξιοδοτηθεί!

Τους επιθεωρητές εργασίας δεν τους βρίσκεις περνώντας στο απέναντι πεζοδρόμιο. Χρειάζεται να εκπαιδευτούν και να αποδείξουν ότι αξίζουν σε αυτό το τόσο κρίσιμο πόστο. Ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν στην πρόκληση. Δεν γίνεται από τη μία στιγμή στην άλλη να θεραπευτούν παθογένειες ετών. Όμως κάποια στιγμή πρέπει να αντιστραφεί η πορεία.

Το τελευταίο κρούσμα στην Πάργα, με τον 20άχρονο νεαρό εργαζόμενο να τρώει ξύλο από τον εργοδότη του, επειδή ζήτησε τα δεδουλευμένα του, αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου. Υπάρχουν χιλιάδες στόματα εκεί έξω που δεν μιλούν γιατί φοβούνται. Κλασική απόδειξη το περιστατικό στη Χαλκίδα, όπου ένας 46άχρονος διανομέας έχασε τη ζωή του την περασμένη Παρασκευή από θερμοπληξία, ελέω καύσωνα. Μικρή λεπτομέρεια: ο συγκεκριμένος άτυχος εργαζόμενος φαίνεται ότι δούλευε ανασφάλιστος.

Άδ. Γεωργιάδης: Ανασφάλιστος και μη δηλωμένος ο 46χρονος διανομέας

Αν σπάσει το απόστημα, τότε η εικόνα θα είναι πολύ χειρότερη από εκείνη που έχουν σχηματίσει οι ένοικοι της Σταδίου 29…